bezár
 

színház

2022. 10. 13.
Újabb 16 előadás kapott helyet a Déryné Programban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb 16 előadás kapott helyet a Déryné Programban Újabb 16 színházi előadás kapott helyet a Déryné Program Országjárás alprogramjában, amelynek repertoárján összesen 111 produkció szerepel.

A jelenlegi előadásválasztási időszakban október 31-ig választhatnak a vidéki kulturális intézmények, művelődési házak az immáron 111 előadást tartalmazó repertoárból - olvasható a Déryné Program MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint írják, a műfaji kínálat a klasszikus prózától, a táncszínházi és zenés produkciókon át a meseoperáig terjed. Az újonnan bekerült előadások között szerepel a Győri Nemzeti Színház Mindenkinek mindene - Apor Vilmos című drámája, amely a színház, a film és a kortárs zene ötvözete Dér András szövegével és Selmeczi György zenéjével. A történet a szeretet mindenek fölöttiségére kívánja ráébreszteni a nézőt - áll az ismertetőben.

A Gyulai Várszínház a De mi lett a nővel? című darabbal, míg a Beregszászi Megyei Magyar Drámai Színház Petőfi Sándor művével, A helység kalapácsa című előadással gazdagítja a repertoárt.

A Kaláka együttes Kányádi Sándor verseit zenésítette meg, Vannak vidékek címmel, míg a Bartha Management Kft. produkciója, A Boldog herceg című meseopera, Oscar Wilde novelláját dolgozza fel. A programban helyet kapott a Múzsák Társulat Kincskereső kisködmön című előadása is.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság Magyar Hősök című előadása a 20. század nagy drámáinak közepébe kalauzolja a közönséget. A szereplők olyan hétköznapi emberek bőrébe bújnak, akik emberiességük, együttérzésük, hazaszeretetük vagy hitük szerint hőssé váltak akár a saját életük feláldozásával - áll a közleményben.

Szép Ernő Május című írása, a Soltis Lajos Színház produkciója, valamint Újhelyi Kinga Anyaöl című előadása a drámák sorát folytatja. Az Elem című darabban Mucsi Zoltán és Kerekes Éva szereplésével egy idős házaspár hétköznapjaiba nyernek bepillantást a nézők.

A táncszínházi produkciók listájában megtalálható a Győri Balett Romance - Kodály Zoltán műveire című darabja, valamint a Feledi Project Esszencia című produkciója. Velekei László a Kodály című darabot újragondolva alkotta meg a zeneszerző munkásságát feldolgozó Romance című koreográfiát, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt. A Feledi Project produkciója is tisztelgés a 20. század másik meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt. A bartóki szellemiséget néhány jellegzetes népzenei gyűjtésen keresztül mutatják be, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára.

Az aktuális előadásválasztási időszakban a befogadóhelyek 2023 első harmadévére tudnak színházi előadást választani a 111 produkciót tartalmazó repertoárból - írják a közleményben.

Mint kiemelik, ebben az évben, szeptember 30-ig 411 előadás valósult meg, 234 településen, 55 578 néző számára az Országjárás alprogramnak köszönhetően. A program célja, hogy magas színvonalú kulturális programokat juttasson el a közönséghez szerte az országban, különös tekintettel a kőszínházi struktúrán kívül eső területekre, kistelepülésekre, falvakba, községekbe.

Kép forrása: deryneprogram.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
John a Latinovitsban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés