bezár
 

zene

2022. 10. 13.
Az NFZ és a Nemzeti Énekkar közös koncertje
A Vigadóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A két jeles magyar zenei társulat október 18-án 19:30-tól Dvořák, Bruckner és Janáček műveit játssza a Vigadóban – írja a filharmonikusok.hu.

A cseh zeneszerzés nagy óriása, Antonín Dvořák hazaszeretettől fűtött szimfonikus költeménye, a Hazám-nyitány (op. 62) hangzik el először az est folyamán, ezt követi Anton Bruckner és Leoš Janáček egy-egy egyházi műve. Az osztrák művész Te Deum, illetve a cseh komponista Glagolita mise című szerzeményét vezényli Kovács János karmester.

A műsorra tűzött három zeneművet a közönség ritkán hallhatja a koncerttermekben. Dvořák a cseh himnusz szerzője, Josef Kajetán Tyl életét megörökítő Šamberk-drámához írt kísérőzenéjének része a fent említett Hazám-nyitány. Az egyébként szimfóniákat komponáló Bruckner liturgikus műveinek legsikerültebbje a koncerten elhangzó Te Deum. Janáček egyik legkülönlegesebb alkotása a Glagolita mise, amely a pánszláv eszmét a maga teljességében közvetítő nagy volumenű egyházi opus.

Az előadáson az operaénekesek olyan kiválóságai működnek majd közre, mint Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Fekete Attila és Kovács István – akik nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is jelentős sikereket értek el.

Négyzetes kép a leadben: Nemzeti Filharmonikusok
Fejléc kép: Nemzeti Filharmonikusok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés