bezár
 

irodalom

2022. 11. 14.
Átadták a 19. Verzió Filmfesztivál díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kis Palesztina - napló egy ostrom alatt álló városról, Abdallah Al-Khatib munkája kapta a legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját a 19. Verzió Filmfesztiválon. A díjnyertes dokumentumfilm naplóként követi nyomon a civilek életét Damaszkusz egyik kerületében a szíriai rezsim brutális ostroma alatt.

A zsűri különdíját a nemzetközi versenyben a Túl a traumán című film alkotóinak ítélték oda. Vedrana Pribacsic filmje három éven keresztül követ három nőt, akik a horvát függetlenségi háború idején szexuális erőszakot éltek túl, és feltárja legmélyebb érzéseiket, miközben újra rátalálnak belső erejükre. A legjobb magyar dokumentumfilm Vízkelety Márton és Ugrin Julianna A döntés című alkotása lett. A film alkotói Murakeresztúr plébánosának, Róbert atyának a személyes történetén keresztül egy rendszerszintű jelenséget mutatnak be, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat. A zsűri különdíját Dér Asia A magunk módjára üvölteni című filmje kapta.

A legjobb diák- és elsőfilm díját a nemzetközi zsűri Jan-Christoph Gockel A forradalom felfalja gyermekeit! című filmjének ítélte. A fikcióval elegyítő, mockumentary stílusú filmben egy színházi rendező társulatával Burkina Fasóba utazik, ahol belekeverednek az éppen kitörő forradalomba. A közönségdíjat Matt Sarnecki Egy újságíró meggyilkolása című alkotása nyerte el, amely Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolásának körülményeiről szól.

A fesztivál hétfőtől online is folytatódik: a legtöbb film, köztük a legtöbb nyertes alkotás és a kapcsolódó beszélgetések elérhetőek lesznek a Verzió online felületén, amely ide kattintva érhető el. A filmek november 20-án éjfélig kölcsönözhetőek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Ladik Katalint köszöntöttük, valamint Idővitorla című könyvének bemutatóján jártunk
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
Cantu Mari Go című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés