bezár
 

építészet

2022. 11. 21.
Pásztor Béla kapta az idei Makovecz Imre-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pásztor Béla kapta az idei Makovecz Imre-díjat Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere kapta az idei Makovecz Imre-díjat.

Az elismerést 2015-ben három szervezet, a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés alapította és szoros együttműködésben döntenek a díjazott személyéről.

A díjat a 2011-ben elhunyt Kossuth- és Ybl-díjas építész, Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át azokban az években, amikor az alapító szervezetek között egyetértés van egy megfelelő jelöltről. A díjazott olyan személy lehet, aki munkássága során hivatását Makovecz Imre szellemi nyomdokain példamutató kitartással, állhatatossággal és szorgalommal végezte, amellyel hozzájárult a magyarság szellemi értékeinek megőrzéséhez és fenntartásához.

A grémium által idén kiválasztott Pásztor Béla 1964 óta vezeti Veresegyházat. Mint a közlemény kiemeli, ez idő alatt a polgármester hitet tett az organikus építészet közösségteremtő és formáló ereje mellett. Ezen meggyőződését a mai napig megőrizte, ezzel formálta városa arculatát és hozzájárult közössége szellemi és épített gyarapodásához. A díjazott a Héttorony Fesztivál zárógálájának keretében vasárnap vette át az elismerést a Fonó Budai Zeneházban.

Első alkalommal, 2015-ben Kiss Ferenc "hangépítész" részesült Makovecz Imre-díjban, 2019-ben Böjte Csabát díjazták az alapítók az építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján. Tavaly a covidjárvány miatt egyszerre két díjat adtak át, Buzás Péter, Makó egykori polgármestere kapta a 2020-as, Kovács Gyula gyümölcsész, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörője a 2021-es elismerést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

gyerek

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
John a Latinovitsban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés