bezár
 

építészet

2022. 11. 21.
Pásztor Béla kapta az idei Makovecz Imre-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pásztor Béla kapta az idei Makovecz Imre-díjat Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere kapta az idei Makovecz Imre-díjat.

Az elismerést 2015-ben három szervezet, a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés alapította és szoros együttműködésben döntenek a díjazott személyéről.

A díjat a 2011-ben elhunyt Kossuth- és Ybl-díjas építész, Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át azokban az években, amikor az alapító szervezetek között egyetértés van egy megfelelő jelöltről. A díjazott olyan személy lehet, aki munkássága során hivatását Makovecz Imre szellemi nyomdokain példamutató kitartással, állhatatossággal és szorgalommal végezte, amellyel hozzájárult a magyarság szellemi értékeinek megőrzéséhez és fenntartásához.

A grémium által idén kiválasztott Pásztor Béla 1964 óta vezeti Veresegyházat. Mint a közlemény kiemeli, ez idő alatt a polgármester hitet tett az organikus építészet közösségteremtő és formáló ereje mellett. Ezen meggyőződését a mai napig megőrizte, ezzel formálta városa arculatát és hozzájárult közössége szellemi és épített gyarapodásához. A díjazott a Héttorony Fesztivál zárógálájának keretében vasárnap vette át az elismerést a Fonó Budai Zeneházban.

Első alkalommal, 2015-ben Kiss Ferenc "hangépítész" részesült Makovecz Imre-díjban, 2019-ben Böjte Csabát díjazták az alapítók az építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján. Tavaly a covidjárvány miatt egyszerre két díjat adtak át, Buzás Péter, Makó egykori polgármestere kapta a 2020-as, Kovács Gyula gyümölcsész, a magyar Tündérkert-mozgalom úttörője a 2021-es elismerést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
építészet

Visszatekintés a Cristóbal Balenciaga Museoa történetére az épület megnyitásának 10. évfordulója alkalmából
építészet

Zed Nelson The Street című filmje kapcsán
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról

Más művészeti ágakról

Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai
Marie Kreutzer: Fűző
The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés