bezár
 

zene

2022. 11. 29.
Tiszta forrásból a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
December 9-én a Pannon Filharmonikusok ad koncertet a Magyar Rádió Énekkarával a Művészetek Palotájában, vezényel: Eötvös Péter – olvasható a mupa.hu-n.

Ez a hangverseny a modern zene és a magyar művek kedvelőinek szól, mégis számos klasszikus kötődést találunk a programban. A műsor első felében Eötvös Péter két kompozíciója hangzik el, majd a felcsendülő Bartók-darabok tanúsítják szerzőjük sokszínűségét.

A nemzetközi hírű Eötvös Péter két különleges alkotása kerül egymás mellé a koncerten, melyek közül az első darab kísérletet tesz a görög mitológia legendás alakjai, a szirének énekének modern kori megszólaltatására, vagyis hallhatóvá kívánja tenni mindazt, amit Odüsszeusz hallhatott.

Világhíres magyarok címmel 2021. március 25-én élő közvetítés segítségével lehettünk tanúi a Sirens' Song rendhagyó ősbemutatójának. Ezen az estén végre élőben, a hangversenyteremben hallgathatjuk meg ezt a különleges művet. A Cello Concerto Grosso egy olyan nagy hagyományokon nyugvó, mégis újszerűségével kitűnő mű, melyben a nyolc zenekari csellista is afféle szólóhangszer-csoportot alkot, intenzív kapcsolatot teremtve a szólistával, így a versenyművek jellemző hierarchikus felépítése új fénytörésbe kerül.

Az elhangzó Bartók-művek több oldalról is bemutatják szerzőjüket. A Négy zenekari darab az impresszionizmus világában kalandozó Bartók hangján szól, a Cantata profana pedig a folklorista zeneszerzőt állítja elénk, aki egyre szenvedélyesebben keresi a távlatokat nyitó gyökereket, és eljut a híressé vált mondatig: „Csak tiszta forrásból".

A kép forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés