bezár
 

film

2022. 11. 30.
Krimi-vígjáték és családi film gyártását támogatja az NFI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krimi-vígjáték és családi film gyártását támogatja az NFI Csányi Sándor Ma este gyilkolunk címmel készülő krimi-vígjátékának gyártását 950 millió forinttal, míg Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet című, magyar-holland koprodukcióban készülő családi filmjének gyártását 800 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet(NFI).

Csányi Sándor filmes és színházi szerepek, valamint színházi rendezések után vág bele első mozifilmje elkészítésébe Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Koltai Róbert, Tenki Réka, Bálint András, Kovács Zsolt, Pogány Judit és Lázár Kati közreműködésével.

A Ma este gyilkolunk egy idős színészek lakta otthonban játszódik és egy rejtélyes haláleset utáni nyomozás történetét meséli el. Az Agatha Christie stílusát idéző történetben egy mellőzött öreg színész, akit hajdan egy Poirot-szerű szerep tett híressé, saját szakállára kezd nyomozni. Ahogy egymás után, módszeresen kihallgatja a gyanúsítottakat, azzal szembesül, hogy mesterdetektívi munka lesz ennyi kitűnő színészkollégája között megtalálni a gyilkost. A film producere Lajos Tamás. „Arra gondoltam, milyen egyedi lehetne egy olyan zárt térben játszódó krimi, ahol a gyanúsítottak egytől egyig színészek, azaz olyan emberek, akik egy élet munkájával fejlesztették tökélyre a hazudozás művészetét. Milyen nehéz lenne köztük megtalálni a tettest" - hangsúlyozta Köbli Norbert forgatókönyvíró. A film operatőre Balázs István Balázs, látványtervezője Verebes Zoltán, jelmeztervezője Benedek Mari, maszkmestere Kund Barbara, vágója Kovács Zoltán, de a rendező Csányi Sándor is a szereplők között lesz. A 38 napos forgatás a tervek szerint jövő nyaron kezdődik, a film várhatóan 2024 februárjában kerül a mozikba.

Annet Huizing többszörösen díjnyertes regényéből készül Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet című családi, ifjúsági filmje, amely az írás csodáját jeleníti meg, egyedi vizuális elemekkel, egy 12 éves kislány történetén keresztül. A történet rávilágít arra, hogyan tud átsegíteni az írás a legnehezebb időszakokon is. A holland szerző sikerkönyve több mint tíz országban jelent meg és számos irodalmi díjat nyert. A Véletlenül írtam egy könyvet filmtervének megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócége, a JUNO11 Pictures segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A filmet producerként jegyzi még Lakos Nóra, koproducere a holland filmszakma egyik kiemelkedő produkciós vállalkozása, a BIND, amelynek vezetője Joram Willink Emmy-díjas producer. A film forgatókönyve első magyar alkotásként kapott meghívást a világ egyik legnevesebb ifjúsági filmes workshopjára, a holland Cinekid Script LAB-be, majd koprodukciós eseményére is, ahol megnyerte a legjobb filmtervnek járó projektfejlesztési fődíjat az Eurimages-tól. A film forgatása 2023 első felében kezdődik.


kép forrása: nfi.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés