bezár
 

art&design

2022. 12. 16.
Velence után a Ludwig Múzeumban látható Keresztes Zsófia kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntektől a budapesti Ludwig Múzeumban látható Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása, amely idén a Velencei Képzőművészeti Biennálén képviselte Magyarországot.

 A mostani immár a negyedik alkalom, hogy a Ludwig Múzeum a Velencei Biennále zárása után bemutatja a seregszemle magyar pavilonjának azévi kiállítását a nemzetközi után a budapesti közönségnek is - emlékeztetett a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján Fabényi Julia, a múzeum igazgatója.

prae.hu

Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora felidézte, hogy Keresztes Zsófiával 2020-ban, a járványhelyzet miatti lezárások idején kezdték el kidolgozni biennálés pályázatuk koncepcióját.
A projekt kiindulópontja a képzőművész egy 2018-as bécsi kiállítása volt, amely részben Schopenhauer sündisznó-dilemmájára reflektált, miszerint a sündisznók akaratlanul is megsebzik egymást, miközben egymás közelségére vágynak - mondta el.

Zsikla Mónika hozzátette, hogy szerették volna továbbvinni ezt a koncepciót némi magyar vonatkozással gazdagítva. Ekkor merült fel Szerb Antal Utas és Holdvilág című regénye, amelynek kulcsmotívuma a főhősnek a ravennai mozaikok hatására megkezdett identitáskeresése.

Keresztes Zsófia kiemelte, hogy szinte "folyékony" testekként megalkotott szobrainak borítására tudatosan választotta a színes üvegmozaikot, hiszen a mozaikdarabok által kirajzolt vonalháló érdekes kontrasztban áll az általuk burkolt formákkal.
Elmondása szerint a kiállítás egyfajta utazásra hív az identitáskeresés különböző stációin keresztül. A nyitó installáció a Leltár az esőben címet viselő, oltárszerű kapu, ahonnan az összetartás érzését adó, ám némileg nyomasztó fémláncok vezetnek tovább az újabb szobrokig.

Mint az alkotók megjegyezték, az anyag Budapesten némileg más elrendezést kapott, mint a Velencei Biennále magyar pavilonjának tereiben. A budapesti tárlatról kimaradt két szobor - ezek egyike a múzeum lépcsőházában látható -, több installáció viszont kiegészült, továbbépült.

Módosult a javasolt látogatói útvonal is, így a két záró alkotás Budapesten egymás mellé került, párbeszédbe lépve egymással - közölte Keresztes Zsófia.

A Velencei Biennálén több százezres közönség által megtekintett kiállítás 2023. február 26-ig látható a Ludwig Múzeumban.

A képek forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés