bezár
 

színház

2023. 01. 14.
Kitüntették a temesvári magyar színházat
A Kulturális Érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis román államfő a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kitüntették a temesvári magyar színházat A kitüntetést a romániai kulturális értékek belföldi és külföldi népszerűsítéséért kapta meg a közönségét és a színházművészetet hét évtizede szolgáló bánsági teátrum.

Romániában 2010-ben nyilvánította a parlament a nemzeti kultúra napjává január 15-ét, a nemzet költőjének tartott Mihai Eminescu születésnapját. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház az első magyar intézmény, amely ebből az alkalomból a román állam legmagasabb kulturális elismerésében részesült.

Szkéné színház

Az elnöki hivatalban rendezett pénteki ünnepségen több jeles filmkritikust, képzőművészt, zenészt és rendezvényszervezőt is kitüntetett Iohannis, az intézmények sorában pedig a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színháznak a Kulturális Érdemrend parancsnoki fokozatát, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulatának, a Peles Nemzeti Múzeumnak és a Jászvásári Filharmóniának az érdemrend tiszti fokozatát adományozta az államfő.

Méltatásában Iohannis úgy fogalmazott: Románia a művészi szabadság és alkotás hazája, a színházművészetnek és a román kultúra egészének gazdagításához pedig a nemzeti kisebbségek is jelentősen hozzájárulnak. A temesvári magyar színháznak adományozott állami kitüntetést az intézményt másfél évtizede vezető Balázs Attila igazgató vette át. A rendezőként, fesztiválszervezőként, színházi egyesület alapítójaként is tevékenykedő színművész a magyar közmédiának elmondta: a rangos elismerés a temesvári magyar színház által tudatosan felvállalt sokszínűségnek is szól.

Balázs Attila kitért arra, hogy január 19. és 26. között Temesváron rendezik meg az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) hagyományos seregszemléjét, a MAFESZT-et, kihasználva azt a figyelmet, amely a 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő bánsági városra irányul. Hozzátette: idén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nemcsak románul, hanem angolul is feliratozza előadásait.

A bánsági magyarság egyik kulcsfontosságú intézményeként a temesvári magyar színház kiemelkedő szerepet játszik az anyanyelv ápolásában. Fontos intézményi hátteret jelent és közösségszervező feladatot tölt be a szórványmagyarság életében, ugyanakkor kulturális hidat is épít a többségi románság és a többi nemzeti közösség felé: rendszeresen dolgozik román rendezőkkel, magyar nyelvű előadásait román feliratozással teszi hozzáférhetővé és élvezhetővé a más anyanyelvű színházkedvelők számára.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dennys Kelly Árvák című drámája Horváth János Antal rendezésében
A Leenane szépe a B32 Galéria és Kultúrtérben, Kovács Lehel rendezésében
Desiré Central Station 2022 – No Filter
Beszélgetés Sándor L. István könyvéről, Ács Jánosról, Máté Gáborral

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés