bezár
 

irodalom

2023. 01. 16.
A héten megjelenik Szemjon Hanyin lett költő verseskötete
A De nem úgy címet viselő kötetet Kis Orsolya fordította magyarra
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Ezen a héten jelenik meg Szemjon Hanyin orosz származású lett költő verseskötete, a De nem úgy a Prae Kiadó gondozásában. A hazájában sikeres lírikus a lett művészeti közeg egyik legfontosabb alakja. 

Szemjon Hanyin verseiben mindent megtalálunk, ami a jó költészethez elengedhetetlen: a mélyre merülést, a humort és a finom melankóliát. Átérezteti velünk a betűk és az emberek közötti kötelék törékenységét, miközben gyakran arra kényszerít, hogy „a bőrünkkel gondolkodjunk” egy értékvesztett, ám melegségét mégis megőrző világban, amely leírható úgy, mint „egy örökkévalóság kisebb szünetekkel / a hamis márványon valódi repedésekkel”.

Maguk a versek, ha valamilyen irányzathoz kellene őket sorolnunk, leginkább a moszkvai konceptualizmushoz köthetők: a szerző által előszeretettel alkalmazott fogás az úgynevezett „narratív fordulat” lírába való átültetése, azaz a megszokott klisék segítségével az olvasó figyelmének elaltatása, majd azok váratlan kifordítása, új összefüggésbe helyezése. Hanyin költészete tökéletes arányban vegyíti a posztmodern játékosságot az alanyi költészettel.

 

„amikor egy nagyon érzékeny bőrszkafanderben
a totális súlytalanság állapotában
mozdulatlanul fekszel a kanapén
és bent minden bepárásodik a lélegzetedtől
lecsukod a szemed, és hallod, ahogy
a folyón, a szakadékon, az erdőn túl
mintha rozsdás rugók énekelnének
és csak egyre vársz: hogy
egy rövid mély lélegzettel együtt beáramoljon a tüdőbe
a majdnem elfelejtett gravitációs erő is”

 

Szemjon Hanyin (1970, Riga) orosz származású lett költő. A kortárs lett irodalmi és művészeti közeg egyik legfontosabb alakja. Verseit több mint 14 nyelvre fordították le.

A kötetet Kis Orsolya fordította. A magyar kiadás borítóját Szalay Miklós tervezte. Előrendelhető a Prae Kiadó webshopjában. A verseskötet e hét második felében már megvásárolható a Kis Présház kávézóban, jövő héttől pedig országosan a könyvkereskedésekben.

 

Hanyin – De nem úgy

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés