bezár
 

art&design

2023. 01. 18.
Bak Imre-kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában
Helyzetek című kiállítás Balatonfüreden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi év végén elhunyt Bak Imre festőművész 2004 és 2022 között alkotott sorozataiból nyílik kiállítás vasárnap a balatonfüredi Vaszary Galériában Helyzetek címmel.

A magyar kultúra napja alkalmából nyíló tárlat a galéria és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében megvalósuló kiállítássorozat első eseménye. A kiállítás Bak Imrével szoros együttműködésben jött létre, így ez az utolsó tárlat, amelynek létrehozásában a Kossuth-, Herder-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész személyesen közreműködhetett.

A Helyzetek című tárlat Bak Imre festőművész 2004 és 2022 között alkotott sorozatait mutatja be és május 1-jéig látható.

Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kezdetektől meghatározta a geometrikus képalkotás, a 2000-es évektől pedig egyre inkább a digitális látványelemek jellemezték alkotásait. Bak Imre művészetére az elmúlt években kiemelt nemzetközi figyelem irányult: festményei a közelmúltban a londoni Tate és a New York-i Metropolitan Museum gyűjteményébe kerültek, művészetéről fontos áttekintést adott Hajdu István monográfiája (2003) és a Paksi Képtár Aktuális időtlen. Egy életmű rétegei című tárlata (2016). Életművének közelmúltbeli korszakairól azonban nem született áttekintés, a balatonfüredi tárlat ezt a hiányt igyekszik pótolni. Bak Imre 83 évesen, december 23-án hunyt el.     

A kiállítássorozat folytatása a Balatonboglár 50 című tárlat lesz, mely Galántai György szobrászművész ötven évvel ezelőtt rendezett neovantgard kiállítássorozatának állít emléket. A tárlat május 21. és augusztus 20. között lesz látható.     

A sorozat harmadik állomása Maurer Dóra festőművész kiállítása lesz szeptember 9. és november 26. között.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan az *ünnepi* Praedád?
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
A Trafó Galéria Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? című kiállításáról
art&design

Tóth Anna Eszter Minták halmokban című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
Steven Spielberg: A Fabelman család
A közelmúlt román prózájából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés