bezár
 

art&design

2023. 01. 25.
Szakrális és kortárs tematikákkal indulnak újra az MKE művészeti előadás-sorozatai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakrális és kortárs tematikákkal indulnak újra a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) művészeti előadás-sorozatai február 15-től. Az MKE a pandémia miatt megszakadt művészeti előadás-sorozatát folytatja. A februárban induló Liturgia - Művészettörténet - Műtárgy... ami az egyháztörténetből kimaradt című kurzus az európai szakrális művészet kiemelt témaköreit mutatja be, míg a márciusban kezdődő ArtMa a kortárs művészet aktuális tendenciáira koncentrál - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

A Liturgia sorozat előadásain az MKE oktatói a szakralitást fókuszba állítva, a vallás és a művészet évezredes anyagából kiemelkedő, izgalmas műalkotások elemzésein keresztül tárják fely a művészettörténet fejezeteit, a középkortól egészen kortárs alkotásokig. Mint a közlemény kiemeli, a sorozat változatos megközelítésekben foglalkozik a szakrális művészettel, a hallgatók ízelítőt kapnak többek között a freskófestészetből, az építészettörténetből, az ikonográfiából és a liturgikus hagyományokból is.

A kurzus különlegességét erősítik a műterem-látogatások, melyeken a restaurátorral való beszélgetések személyesebbé teszik a tárgyi ismereteket. Az előadásokon éppúgy szó lesz a Giottónak tulajdonított Női fejről, az Assisiből származó falkép-töredékről, Verrocchio Fájdalmas Krisztusáról, Donatello és Jacopo Sansovino szobrairól, mint Cezanne, Van Gogh, George Rouault vagy Lovas Ilona festményeiről. A MKE Liturgia előadás-sorozat február 15-én indul, a másfél órás előadások szerdánként 18:15-kor kezdődnek a MKE Nagyelőadójában.

Márciusban kezdődik az ArtMa előadás-sorozat, amelynek a kortárs művészet a témája. A tíz előadás átfogó képet ad arról, hogy milyen törekvések jellemzik ma a hagyományos és új médiumokat. A kurzus különlegessége, hogy maguk az alkotók, a Képzőművészeti Egyetem mesterei mutatják be a kortárs művészet különféle műfajainak aktuális újdonságait - közölték a szervezők. A másfél órás, vetítésekkel kísért előadásokon szó esik a kortárs test- és portréábrázolásról, David Hockney kapcsán a tájképfestészet mai tendenciáiról, a művészi és tervezőgrafika újszerű kísérleteiről, a figuratív szobrászat és installációs művészet kérdéseiről, az új médiumok, mesterséges intelligenciák által generált művészetről, valamint a színpadi látványtervezésről is.

Az MKE ArtMa kurzus március 7-től május 9-ig tart, csütörtökönként tíz előadás 18:30-tól 20:00-ig, az MKE Andrássy úti épületében. A Képzőművészeti Egyetem művészeti előadás-sorozatai térítés ellenében látogathatók, további információ az MKE weboldalán található.

Képek forrása: mke.hu 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés