bezár
 

zene

2023. 01. 25.
Különleges koncertekkel zárul az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 5-én zárul az egy hónapon át tartó Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál. A finisszázs programja három különleges koncertet tartogat: fellép BIO feat. Murayama x TËRIDÖ, a francia Braz Bazar duó, valamint az UMZE Kamaraegyüttes.

Az innovatív fesztivál elsődleges célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését - írták a szervezők az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben. A záróesemények sorában február 2-án a Fugában a Rubik Ernő Zoltán által megálmodott BIO feat. Murayama x TËRIDÖ: Mozdulat kották című koncert az improvizációt állítja fókuszba. A Párizsban élő japán ütőhangszeressel, Seijiro Murayamával kiegészülő Budapest Improvisers Orchestra és a TËRIDÖ kollektíva táncművészei - összesen tizennyolc alkotó/előadóművész - közös koncertjén a megszokottnál mélyebb együttműködés valósul meg zeneszerzők, koreográfusok, improvizáló táncosok és zenészek között.

Február 4-én a francia Braz Bazar duó lép fel Abraz'ouverts című produkciójával a Francia Intézetben. A koncerten a találkozás és az elválás problematikája áll a középpontban, amit a nyelv és a különbözőségek tesznek kényessé. A két ütőhangszeres a színpadon éli át ezeket a találkozásokat, miközben a zarbon, egy perzsa ütőhangszeren játszik rendhagyó módon, ahogyan a költő játszik a nyelvvel és a szavakkal. A kortárs zene, a zenés színház, az improvizáció és az iráni ritmusok kereszteződésében az Abraz'ouverts humorral és virtuozitással járja körül a zene és a gesztus, a hang és az érzés, a hagyomány és az alkotás közötti szoros kapcsolatot.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjén, február 5-én a BMC-ben az UMZE Kamaraegyüttes várja a közönséget francia, belga-magyar vegyes műsorával, különböző szólóhangszerekkel és kultúrákkal (frankofón és magyar művek az elmúlt évekből), valamint az erre alkalomra készülő ősbemutatókkal (Sitzia, Letort, Gryllus). A koncerten a szingapúri, Párizsban élő zeneszerző, Diane Soh munkásságának izgalmas kulturális metszéspontjainak felderítésére vállalkozik az UMZE Vajda Gergely kalauzolásával.
 

Képek forrása: atlatszohang.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés