bezár
 

art&design

2023. 01. 27.
Szakmai díjat nyert a Néprajzi Múzeum Motívumalkotó alkalmazása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Néprajzi Múzeum gyűjteményeire épülő Motívumalkotó alkalmazás nyerte el szerdán a digitális gondolkodás és a digitális megoldások újszerű, innovatív, ötletes megvalósítását díjazó Pixel Perfect Awards hat arany elismerésének egyikét.

A MAKSZ (Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége) és a Kreatív magazint is kiadó Professional Publishing Hungary Kft. által újonnan indított Pixel Perfect Awards célja, hogy évről évre bemutassa a digitális gondolkodás és digitális eszközkészlet segítségével született, újszerű, szokatlan, emlékezetes kampányokat és megjelenéseket - közölte az MTI-vel csütörtökön a Néprajzi Múzeum. Tájékoztatásuk szerint az első megmérettetésre 169-en jelentkeztek, főleg a marketingkommunikáció területéről. A pályázók közül a szakmai zsűri 83 nevezést juttatott a döntőbe. A finalisták köréből 33 munka kapott díjat, ebből 6 pályázat aranyat.

A legjobb applikációként elismert Motívumalkotó alkalmazás sikere arra is felhívja a figyelmet, hogy kulturális, ismeretterjesztő célú, tudományos kutatáson nyugvó megoldások is felvehetik a versenyt az üzleti szektor innovációival - hangsúlyozzák a közleményben. A Motívumalkotó applikáció több mint ezer vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül.

A múzeum tájékoztatása szerint az alkalmazás a matematika és a díszítmények világának találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a motívumok szabad transzformációja minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat hozzon létre. Mint kiemelik, ez a megoldás a maga nemében egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket. A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 RDI informatikai cég együttműködésében jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó, szakmailag ellenőrzött díszítmény-adatbázis valósult meg, majd erre épült rá az applikáció.

"Az elmúlt hónapokban - az építészeti eredményeken túl - két nemzetközi filmfesztiválon szerepeltünk sikeresen egy animációs és egy dokumentumfilmmel, de egy múzeumpedagógiai alkalmazásunk is díjat nyert.  A rangos elismerések azt bizonyítják, jó úton járunk, amikor a tudományos és múzeumi szakmai kutatásokkal, projektekkel párhuzamosan az innovatív digitális és kreatív technológiák fejlesztőivel együttműködünk" - értékelt a közleményben Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója. A Motívumalkotó alkalmazás a Néprajzi Múzeum MÉTA terében is élményt kínál a látogatóknak. Az applikáció rövidesen a nemzetközi közönség előtt is bemutatkozhat: a 18. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában május végén nyíló, Reziduum - The Frenquency of Architecture című kiállításon nyitja ki virtuálisan a Néprajzi Múzeum gyűjteményeit a látogatók előtt.

Képek forrása: motivumalkoto.neprajz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Éva Mónika kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban
Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.

Más művészeti ágakról

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
gyerek

Családi napot tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szombaton
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés