bezár
 

színház

2023. 03. 08.
Középiskolásoknak szóló színházi sorozat indul
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Középiskolásoknak szóló színházi sorozat indul Középiskolásoknak szóló színházi sorozatot indított a Déryné Program februárban, a KultUp "Belenősz a kultúrába!" elnevezésű eseménysorozat missziója, hogy a színházi élményt, célzottan a 14-18 éves korosztály számára mind a 19 vármegyébe eljuttassa - áll az intézmény szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kiemelik, hogy elsőként 50 középiskolába szerveznek művészeti élményt, közösségteremtő, készségfejlesztő foglalkozásokat. Az első félévben több mint 15 ezer diák elérése a cél, együttműködve 50 alkotóval és szervezettel, 50 témanap alatt közel 1800 programelem megvalósításával.

Szkéné színház

A program megálmodója Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója, vezetője Héjja Gábor, aki a program megvalósulásáért, hatékonyságáért felel - áll a közleményben.

Hangsúlyozzák, a program missziója, hogy az élmény- és drámapedagógia nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a minőségi tartalomfogyasztás felé terelje a diákokat, továbbá hozzájáruljon az erős értékrend, a tartós érdeklődési körök és a motivált jövőkép kialakulásához.

A program a társadalmi szerepvállalás szempontjából fontos irodalmi karakterekkel, történetekkel foglalkozik, célja az élményszerzés, valamint az ezzel kapcsolatos pozitív képzettársítás a színházzal, művészettel és a bemutatott karakterekkel, alkotásokkal kapcsolatban. A közleményben kiemelik, hogy minden meglátogatott intézmény egyedi oktatási struktúrát kap, a sokrétű választék minden eleme kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti alaptantervre és az iskolai színtér sajátosságaira.

Hangsúlyozzák, hogy a célcsoport és a pedagógusok visszajelzései alapján a programot folyamatosan alakítják. A résztvevő iskolákban átfogó méréseket végeznek, valamint hatásossági tesztet, amely az elégedettség mellett kultúra-, és médiafogyasztási szokásokra is rákérdez - teszik hozzá.

A program keretében országos tehetségkutatót is indítanak, az összművészeti verseny öt kategóriában (zenekari, ének, mozgás, próza, valamint dráma) zajlik majd. A nevezés online történik, kategóriánként a legjobb tíz produkciót választják ki, amelyek meghívást kapnak a júliusi KultCamp döntőjére, ezen felül egy online szavazáson a nézők kiválaszthatják a "közönségkedvencet".

A komplex készségfejlesztő foglalkozásokat a KultUp műhelyében fejlesztik civil szervezetek, partner intézmények közreműködésével. A partnerek között szerepel a Győri Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a Nemzeti Emlékezet Bizottság, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Rákóczi Szövetség, az Epika Társulat, valamint a Ludwig Trupp. Az országos lefedettségű, kifejezetten 14-18 éves korosztályt célzó program központi eleme az élménypedagógia, a. kultúraterjesztés, a pályaválasztási szemléletformálás, a közösségteremtés és a tehetséggondozás - áll a közleményben.

A KultUp első félévének zárásaként a programsorozat csúcspontján a KultCamp 450 diákot vár a Déryné Fesztivál helyszíneként, július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Táborban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Szálinger Balázs Kályha Katija a Radnótiban
Horváth Nóra: FRENÁK PÁL ABÉCÉDAIRE-JE - Átjárások a filozófia és FrenÁk organikus mozgásnyelve között
A Leenane szépe a B32 Galéria és Kultúrtérben, Kovács Lehel rendezésében

Más művészeti ágakról

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Kötetlenül legutóbbi alkalmának vendége Bíró Zsombor Aurél volt


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés