bezár
 

színház

2023. 03. 10.
Macska a forró bádogtetőn bemutató a Pesti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Macska a forró bádogtetőn bemutató a Pesti Színházban A Macska a forró bádogtetőn című darabot tűzi műsorra a Vígszínház; Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámáját új fordításban, a cselekményt az 1990-es évekbe helyezve mutatják be Valló Péter rendezésében szombaton a Pesti Színházban-írja az MTI.

A Macska a forró bádogtetőn egy különleges darab arról, hogy milyen is az ember és az emberi természet.

Szkéné színház

„Gyorsan megszerzett vagyon, három házasság, amelyek felett más-más okból, de recseg-ropog a tető, elfojtott vágyak, családi titkok, betegség, függőség és egy nő, aki a boldogságáért és a szerelméért küzd" - olvasható a darabról az ismertetőben.

Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabja 1955-ben debütált a Broadwayn, három évvel később Liz Taylorral és Paul Newmannel a főszerepben készítettek belőle nagysikerű filmet.

A drámát Magyarországon először a Vígszínházban mutatták be 1967-ben, Ruttkai Évával, Darvas Ivánnal és Páger Antallal, a kétezres évek elején pedig látható volt a Pesti Színházban is.

A darabot ezúttal Barabás András új fordításában Valló Péter állítja színpadra, az 1990-es évekbe helyezve a cselekményt. "Pillanatra sem érzi úgy magát az ember, mintha ez egy közel hetven éve írt színdarab lenne. Tökéletesen olyan az élethelyzetek sorozata, amilyeneket ma is megélünk" - idézik a rendező szavait.

Mint mondta, a szereplők folyamatosan hazudnak egymásnak, a család élete tele van képmutatással. Nagyon sok minden a pénzről szól ebben a darabban. S mára itt, Magyarországon is úrrá lett rajtunk az a világ, amelyikben a pénzen kívül nem nagyon léteznek értékek - tette hozzá.

"Adott egy nagyon gazdag ember, aki szegénysorból szerzett hirtelen hatalmas vagyont, ami most az örökösére vár... Ebből az alaphelyzetből azt hiszem, jóval többet értünk ma, mint akár másfél évtizeddel ezelőtt" - mutatott rá a rendező.

A cselekmény szerint Maggie és Brick házassága éppen szétesőben van, de a macska természetű Maggie még foggal-körömmel kapaszkodik a reménybe, hogy mindent helyre lehet hozni, rendületlenül hisz abban, hogy kiábrándult férjével talán még vissza tudnak találni a szerelemhez és a boldogsághoz.

Maggie bármire képes a házasságáért: talpon marad a jég hátán is vagy a forró bádogtetőn... "Maggie, a macska az egyik legszerelmesebb nő, akit eddig el kellett játszanom. És pont ebben rejlik az ereje: ő soha nem adja fel. Soha. Pedig nem rendes ember, és nem is érti, miért csinálnak az emberek úgy a világban, mintha rendesek lennének, amikor senki nem az" - idézik a közleményben Szilágyi Csengét.

A Big Daddyt alakító Hegedűs D. Géza Ottlik Géza gondolatát idézi az előadás kapcsán: "Az egyetlen valódi okunk a derűlátásra: a macska. Ezt a kis prémes ragadozót semmi más módon nem lehetett volna ezer és ezer éven át hozzánk szelídíteni, mint rendíthetetlen, ellenszolgáltatást nem váró, feltétel nélküli szeretettel. A szépsége abszolút imádatával - a szabadsága, függetlensége teljes tiszteletével. Ha ez sikerült, az emberiség nem lehet egészen elveszve." Történetünket végigélve, a nézőink hazafelé ballagva, Ottlikkal s velem egyetértőleg, erre fognak gondolni - tette hozzá a színművész.

Az előadásban Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza, Igó Éva, Radnay Csilla, Telekes Péter, Zoltán Áron és Gados Béla lép színpadra. A díszletet Horváth Jenny, a jelmezeket Benedek Mari tervezte.

Fotó: Vígszínház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

John a Latinovitsban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés