bezár
 

színház

2023. 03. 10.
Petőfi Felhők-ciklusára épülő estet mutat be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Petőfi Felhők-ciklusára épülő estet mutat be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Petőfi Sándor Felhők-ciklusára épülő előadást mutat be Sopsits Árpád rendezésében, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kedden. A rendhagyó előadás premierjét a nemzeti ünnep előestéjén 18 órakor tartják tartják a könyvtár Ötpacsirta Szalonjában - olvasható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a 66 versből álló, 1845-46-ban született ciklus költeményeit bemutató program "több mint egy színészi est". A legújabb kutatásokat veszi alapul, de szubjektív módon közelíti meg ezt a rendkívül rövid idő alatt létrejött művet, amelynek jelentőségét a költő életének idejében is elismerték, és amely mind a mai napig hatással van a magyar költészet nagyjaira is.

Szkéné színház

Az előadás alkalmával a versek szövegösszefüggéseit és hatástörténetét is bemutatják Szilágyi Márton Petőfi-kutató, egyetemi tanár közreműködésével.

Sopsits Árpád színházi rendezőként - Bűn és bűnhődés a rácsok mögött, Egy őrült naplója, Oidipusz király - is ismert, továbbá a Céllövölde, a Torzók és a Martfűi rém című filmek Balázs Béla-díjas rendezője.

A közleményben kiemelik, hogy több szempontból sem áll messze tőle a költészet világa. Egy időben hivatásos versmondóként is fellépett, tizenöt évesen kezdett el verseket írni, és a mai napig folyamatosan alkot. Nemrég jelent meg Saját kéz című gyűjteményes kötete, ami az 1968 és 2018 közötti verseit tartalmazza. Az esten nemcsak rendezőként, hanem előadóként is részt vesz.

A bemutatót követően a Petőfi Sándor-est áprilisban több alkalommal látható lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hálózatában, így április 11-én a Körúti Könyvtárban, április 13-án a Karinthy Frigyes Könyvtárban, továbbá még egy alkalommal, április 18-án az Ötpacsirta Szalonban.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Az esten való részétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk a programról a könyvtár honlapján találhatók meg.

Fotó: FSZEK Központi Könyvtár Facebook

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés