bezár
 

irodalom

2023. 03. 13.
Nyílt nap az Országos Széchényi Könyvtárban
Programajánló március 15-re
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyílt nap az Országos Széchényi Könyvtárban Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) március 15-én tartandó nyílt napon megtekinthető lesz többek között az Esszencia című állandó kiállítás is, amelynek egyik hangsúlyos része a Vershaza-terem, ahol a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal autográf kézirataival, a nemzeti könyvtár gyűjteményének kivételesen értékes darabjaival találkozhatnak a látogatók – tudatta az MTI-vel az intézmény.

Az OSZK közleményében kiemeli, hogy a kiállítás a magyar nemzeti azonosságtudat három ikonikus alkotásának nemesmásolata mellett a versek eredeti kéziratát, legfontosabb kiadásait, illetve azok történetét, utóéletét is bemutatja, a tárlathoz kapcsolódva pedig az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) elkészítette a művek digitális szövegkiadásait is.

A DBK honlapján, a dHUpla – Digitális Bölcsészeti Platformon láthatók és meghallgathatók a három vers legkorábbi fogalmazványai, kéziratok, első nyomtatásban megjelent kiadások, valamint a Himnusz megzenésítésére készült pályaművek eredeti kottái és hanganyagai is. A DBK a nemzeti könyvtár egyik legfiatalabb szervezeti egysége, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy egységes irodalomtudományi és nyelvtechnológiai kutatói felületet fejlesszen – írja az intézmény a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy a dHUpla az OSZK kéziratos forrásainak közzétételére létrehozott Copia mellett nemcsak a kéziratok digitális másolatait teszi hozzáférhetővé, hanem a források átiratait is közli, valamint a teljes szöveget kereshetővé teszi. A dHUpla gyűjteményeiben az egyes objektumok különböző szempontok szerint szűrhetők és leválogathatók, a gyűjtemények leírásában pedig a felhasználó tovább tájékozódhat a digitális szövegkiadás hátteréről, valamint kapcsolódó tartalmak között is böngészhet.

Az OSZK közleményében kiemeli, hogy a Vershaza a szövegek betűhű átírását követi, valamint azok a kéziratképpel párhuzamosan többféle nézetben olvashatók. A gyűjteményleírásban és az előszóban számos érdekes kapcsolódó tartalommal találkozhatnak az olvasók, többek között a Himnusz különböző megzenésítéseinek hanganyagával.

A látogatók a nyílt napon a kiállítás mellett megismerhetik a könyvtár raktárát, kultúrtörténeti érdekességeket hallhatnak az épületbejáráson, különgyűjteményi vezetéseken vehetnek részt, kipróbálhatják a muzeális dokumentumok digitalizálását, kézműveskedhetnek, valamint óriáskirakókkal is játszhatnak – áll a közleményben.

Kép forrása: olvasoterem.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés