bezár
 

színház

2023. 03. 21.
Francia állami kitüntetést vehet át Tompa Gábor rendező
A kolozsvári magyar színház igazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia állami kitüntetést vehet át Tompa Gábor rendező Az egyik legmagasabb francia állami kitüntetéssel, a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik ki Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját.

A kitüntetést Franciaország művelődési minisztere, Rima Abdul-Malak adományozza Tompa Gábornak, aki az Európai Színházi Unió elnöke is egyben. A rendező március 28-án veszi át a kitüntetést Laurence Auer nagykövettől a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetségén.

Szkéné színház

A közleményben idézik a miniszteri indoklást is, amely szerint a kitüntetéssel a rendezőnek a francia nyelvű kultúra terjesztése iránti elkötelezettségét díjazzák. "A kultúrához való hozzáférés érdekében rendezőként és igazgatóként végzett kitartó munkájával olyan színházi nyelvet támogatott, amely figyelemmel kíséri az aktuális francia, európai és nemzetközi trendeket" - fogalmaz Rima Abdul-Malak, aki a színház kezdeményezésére létrejött Interferenciák Színházi Fesztivál tevékenységét is méltatja.

A Művészeti és Irodalmi Érdemrendend lovagi fokozatát olyan személyiségeknek adományozzák, akik a kultúra területén kiemelkedő művészi alkotásokat hoztak létre.

Tompa Gábor 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgatója és főrendezője. Alapítója a kolozsvári Színházművészeti Karnak, ahol 1991-től rendezést oktatott. Emellett a limoges-i Académie Théâtrale de L'Union, a freiburgi Schauspielschule, a londoni Brunel University és a barcelonai Institut del Teatre vendégtanára is volt. Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon, szakmai tevékenységét számos díjjal ismerték el. 2018 májusától az Európai Színházi Unió elnöke. Színházi munkája mellett több verses és színházi esszékötet szerzője.

Képek forrása: huntheater.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban

Más művészeti ágakról

Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés