bezár
 

irodalom

2023. 04. 12.
PesText 2023: már a kertek alatt
Bariccóval és északi írókkal folytatódik 2023-ban a PesText
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
2023-ban is folytatódnak a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál programjai. Tavasszal jön a Skandináv Házzal közös PesText Nordic, ősszel pedig Alessandro Baricco lesz az esemény díszvendége - értesítették a szervezők a Prae művészeti portált. 

A PesText hagyományos őszi kiadása szeptember 27-30. között várja majd a világirodalom iránt érdeklődőket a Három Hollóban. A MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett rendezvény idei díszvendége a világhírű olasz író, rendező és előadóművész, Alessandro Baricco, többek között a Novecento, a Selyem és a Tengeróceán szerzője. A PesText idén is együttműködik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal, így Bariccónak a Könyvfesztiválon is fontos szerepe lesz.

Baricco látogatására készülve április 14-én este, a Három Holló színháztermében kerekasztal-beszélgetés lesz alkotói munkásságáról: Puskár Krisztián vezetésével Gurubi Ágnes író, Jankovics Márton újságíró és Koltai Lajos rendező, operatőr nyújtanak betekintést Baricco szerteágazó művészetébe. A program Facebook-eseménye ide kattintva érhető el. 

A PesText idei első nagy dobása ezt követően egy, a Skandináv Házzal közösen szervezett kétnapos tavaszi fesztivál, a PesText Nordic. A Skandináv Ház idén ünnepli húszéves fennállását, ennek apropójából született meg a május 19-20-án a Három Hollóban zajló programsorozat ötlete. A PesText Nordic a skandináv irodalom számos ismert és izgalmas képviselőjét hozza Budapestre. Fellép a dán Sissel-Jo Gazan, a svéd Malte Persson, az izlandi Einar Már Guðmundsson, Lilja Sigurðardóttir és Bergsveinn Birgisson, valamint a norvég Helga Flatland. Velük olyan népszerű magyar írók, költők, műfordítók beszélgetnek, mint Terék Anna, Vajna Ádám vagy Veress Dávid. A program Facebook-eseményéről itt olvashat bővebben. 

A PesTexten megszokott, hogy az irodalom mellett számos összművészeti produkciót is láthat a közönség: zene, színház, koncertek, kiállítások, képregényes és illusztrációs programok, workshopok színesítik az eseményt. Nem lesz ez másként a PesText Nordicon sem: az Itt és Most Társulat skandináv versekből ihletett improvizációs előadása mellett a Városminor Kamarakórus is fellép a májusi rendezvényen a Három Hollóban. A fesztivál ideje alatt nyílik meg a Három Holló kistermében a Between the Lines svéd irodalmi kiállítás is.

A PesTextről
A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A világirodalmi fókuszú PesText célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

A Skandináv Házról
A 2003-ban alapított Skandináv Ház Alapítvány célja a skandináv kultúra, értékek és életmód magyarországi népszerűsítése. A kulturális és ismeretterjesztő programok szervezése mellett az alapítvány kiadásában jelenik meg az Észak skandinavisztikai folyóirat. Az alapítvány könyvkiadója, az Ø tavaly óta gazdagítja színvonalas skandináv irodalommal a magyar könyvkínálatot. A Skandináv Ház idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött, kövessék figyelemmel online felületeiket, a PesText hivatalos Facebook-oldalát, valamint a honlapjukat.

Kép forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség
 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Turi Tímea és Gál Ferenc a Margón
Ahogy Szőcs Petra átvette a Hazai Attila-díjat
(A botanikus metszőfogak története - 1. rész)

Más művészeti ágakról

A Viszek egy szívet című antológiáról, Pagony, 2023
Beszélgetés a Tilos az Á négy antológiájáról a Margón
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés