bezár
 

art&design

2023. 04. 19.
Kortárs kiállítótér Balatonfüreden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs kiállítótér Balatonfüreden Új kortárs kiállítótér nyílik Balatonfüreden szombattól. A Modern Műtár Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményének ad otthont - közölték a szervezők az MTI-vel.

Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész nevével fémjelzett gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból. A kiállítás Balatonfüred két ikonikus villaépületében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg.

Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatba Rényi András kurátor Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello műveit válogatta be. A fotókiállítás kurátora, Somosi Rita Brassai, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkáit tárja a közönség elé.

A műgyűjtő házaspár a hetvenes évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a huszadik században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek gyűjteményükbe. A kilencvenes évek közepétől a francia geometrikus művészet képviselőinek alkotásaival, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival bűvült a többezer műből álló kollekció. 

Balatonfüred új állandó kiállítóterének a Modern Műtárnak és az EURÓPA ÖSSZEKÖT című tárlat megnyitó ünnepsége április 22. 11 órakor kezdődik.

kép: FüredTV

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés