bezár
 

irodalom

2023. 04. 19.
Cseh Tamás 80
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cseh Tamás 80 A Petőfi Irodalmi Múzeum Helyzetjelentések-Cseh Tamás 80 címen nyit kiállítást az idén 80 éve született Cseh Tamás emlékére. A megnyitó április 24-én, 18 órakor lesz, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Köszöntőt mond Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója. A kiállítást Bérczes László rendező, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója nyitja meg, valamint beszédet mond Csengey Balázs, a kiállítás társkurátora is.

„Úgy látszik, ez egy lehetséges közlésforma. Nem tudom, biztos van abban valami törvényszerűség, hogy mikor mi az, ami… Van idő, amikor az emberek könyveket olvasnak és abból tájékozódnak. A mi időnk most gyors, a dalokat gyorsabban meg lehet hallgatni, mint egy regényt, s ha jók, akkor viszonylag pontos információkat is közölnek. Nem azt mondom, hogy teljeseket, mert ezek helyzetjelentések. Az emberek ebben a felgyorsult időben a saját kétséges helyzeteik között borzasztó kíváncsiak egy pontos helyzetre.” - Cseh Tamás

Cseh Tamás neve egybeforrt az általa énekelt, átélve közölt dalokkal. Az érettségire kapott gitár, a Bereményi Gézával, majd Másik Jánossal való találkozás determinálta volna sorsát? Akárhogy is, a hatvanas években még festői pályára készülő rajztanár előbb házibulikban, majd színpadon találta magát gitárral a kezében, lámpalázasan, tekintetek kereszttüzében. A Bereményi Gézával újraértelmezett műfaj segítségével, közös albérletükből elindulva népesítették be a használaton kívülre helyezett vágány, a funkcióját vesztett pályaudvar dohányfüstös várótermét olyan figurákkal, mint Antoine és Désiré, Vizi és Ecsédi, Bea és Ács Mari. Sokan sokféleképpen próbálták megfejteni a jelenség titkát. Bereményi Géza tűpontos, játékos szövegei, Cseh Tamás könnyed, franciás dallamai és szuggesztív előadásmódja egymástól elválaszthatatlanul, közösen emelték kultikus státuszba ezt a populáristól minden tekintetben különböző, sajátos dal műfajt. Cseh Tamás ezekkel a dalokkal egész életén át hírnökként, hírvivőként járta az országot és a Kárpát- medencét. Idén lenne 80 éves, de már 14 éve nincs közöttünk. A dalok, a helyzetjelentések azóta is szólnak. Arra teszünk kísérletet, hogy személyes tárgyak, fényképek, kéziratok, különleges archív felvételek – azaz Cseh Tamás hagyatékának – segítségével megidézzük életének és a dalok történetének néhány fontos állomását.

Kurátorok: Cseh Borbála, Csengey Balázs

Látványterv és arculat: Mihalkov György

A kiállítás nyitva: 2023. 04. 25-től

Fotó: Diner Tamás, 1979, PIM

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés