bezár
 

színház

2023. 04. 26.
Monori Lili 10 perc vers című monodrámája újra látható
A 100. előadását ünnepli a Proton Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Monori Lili 10 perc vers című monodrámája újra látható Februárban, a Fischer Iván Lakásszínházában volt a premierje a Proton Színház új előadásának, amely azóta már a Gyulai Várszínházat is megjárta, május 31-én pedig visszatér a premier helyszínére, ahol vacsorával egybekötve repülhetünk vissza a 60-as évekbe Monori Lili szubjektív, végtelenül őszinte és sajátos látásmódján keresztül.

„Elvileg egy önálló estre jöttünk, de hamar kiderül, hogy ami következik, az egyáltalán nem szűkíthető le erre a műfajra. Monori nem játszik, bár az est címe 10 perc vers, verset is legfeljebb ennyi ideig mond, aztán pedig önmagát adja. Amilyen ő, egyszerre civil és színész. Úgy színész, hogy közben civil” - írja Balogh Gyula az előadásról megjelent első kritikában. [Népszava]

Szkéné színház

A darab Rakovszky Zsuzsa Egy péntek este című versének, pontosabban a vers elmondásának különös történetével kezdődik. A Proton Színház nem szokványos versszínházi előadásában Monori Lili 1962-ben írt naplója ér össze jelenünkkel és a világtörténelem egy sorsfordító pillanatával. Naplóbejegyzései egyszerre reflektálnak az akkor, általa megélt világtörténelmi pillanatra és egy fiatal lány vágyaira, álmaira, versmondó és színészi pályájának kezdetén. 

„Előkerült a naplóm tizenhat éves koromból. A nagymamámtól kaptam. Megtaláltam benne, hogy mit írtam bele 1962. október 27-én. Gyors- és gépíró iskolába jártam, Budapest utcáin nagy teherautókon állva ordították az emberek, hogy el a kezekkel Kubától, meg hogy Kubának joga van élni! És én ezt akkor feljegyeztem. Meg hogy az újság azt írta, ezen a napon majdnem kitört a harmadik világháború. Beírtam azt is, hogy ha sugárzás lesz, én már nem leszek színésznő..." [Monori Lili - Új Szó]

Monori Lilit „sokan a Kilenc hónap című filmből ismerik, Mészáros Márta több díjat nyert, emlékezetes alkotásában a kamerák előtt, a forgatás alatt szülte meg saját gyermekét. Mondhatjuk, hogy bevállalós, de persze ennél jóval több. Mindig is a színészi lét határait feszegette. Játszott a Tháliában, Kaposváron. Aztán férjével, Székely B. Miklóssal – aki most a Fischer Iván Lakásszínházban is ott ül mellette, mint egyfajta néma rezonőr. Elvonult egy Szentkirály utcai pincébe, ott hoztak létre előadásokat. Az utóbbi időben pedig a Büki Dóra és Mundruczó Kornél társulatának, a Proton Színháznak a tagja. Magyarországon kevesebbet láthattuk, utazott sokat a Protonnal, bejárták Európát, fesztiválokon, különböző koprodukciós projektekben szerepeltek. Most néhányszor el lehet csípni az Andrássy úton, az Operával majdnem szembeni lakásban” – írja Balogh Gyula a Népszava oldalán.

Áprilisban Monori Lili a Proton Színház Látszatélet című előadásában is látható a Trafóban, ahol a 100. előadását ünnepli a társulat. Az örömbe üröm is vegyül, hiszen jelenleg bizonytalan a színház sorsa, annak ellenére, hogy a hazai előadásokon túl számtalan külföldi turnén, fesztiválon bizonyított, a jelenlegi hazai kultúrafinanszírozási rendszer azonban lehetetlen anyagi helyzetbe sodorta a Protont. Egy előadás hét éve »»

Tíz perc vers

Monori Lili, Ady Endre, Rakovszky Zsuzsa szövegei

Színészek - Monori Lili / Székely B. Miklós

Koncepció: Büki Dóra
Műszaki vezető: Éltető András
Technikus: Rigó Zoltán

2023. május 31. 19.00
Fischer Iván Lakásszínháza


Látszatélet: Wéber Kata

Ruszó Lőrincné - Monori Lili
Sudár Mihály - Rába Roland
Fenyvesi Veronika - Láng Annamária / Péterfy Bori
Ruszó Szilveszter - Jéger Zsombor
Harcos Jónás - Kozma Dáriusz / Kozma Norton

Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Ágh Márton, Domán Melinda
Fény: Éltető András
Zene: Asher Goldschmidt
Dramaturg: Boronkay Soma
Rendezőasszisztens: Csonka Margit
Műszaki vezető: Éltető András
Rendező:  Mundruczó Kornél

2023. április 26. és 27. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Fotó: Balogh Norbert

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
John a Latinovitsban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés