bezár
 

zene

2023. 05. 10.
Simándy-épület a felújított Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Simándy-épület a felújított Operaházban Magyarország egyik legjelentősebb operaénekese, Simándy József előtt tisztelegve Simándy-épület néven nyílt meg a Magyar Állami Operaház felújított üzemháza kedden a budapesti Hajós utcában.

Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen elmondta, hogy a 13 szintes üzemház avató ünnepségének időpontja Simándy József első fellépéséhez kapcsolódik. A Kossuth-díjas operaénekes még énekkari művészként 1943. május 9-én, A cigánybáró című nagyoperett vasárnapi matiné előadásán énekelte első operaházi szerepét az Ybl-palota színpadán.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Operaház elmúlt évtizede mozgalmas volt, egymást érték az intézmény nagyberuházásai, az Erkel Színház korszerűsítése, az Eiffel Műhelyház és próbacentrum 2021-es átadása, majd az Andrássy úti Ybl-palota teljeskörű felújítása. Mint mondta, a Hajós utcai üzemház a dalszínház megújulásának legújabb mérföldköve.

Kiemelte: az operacsalád tagjainak az Opera nemcsak munkahely, hanem sokkal több, mivel "operásnak" lenni hivatás és életérzés. Az államtitkár rámutatott, a nemzetnek régi adóssága tisztelegni a 20. század egyik legnagyobb tenoristája előtt azzal, hogy egy operai intézményt róla neveznek el.       

A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017-2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az Opera.     

Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló, csaknem 5 ezer négyzetméter hasznos területű épület az Operaház 1980-1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált, hőtechnikai jellemzői gyengének bizonyultak, gépészete elavult, azbeszttartalmú szigetelését el kellett távolítani. Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig.     

A Simándy család képviselőinek jelenlétében kedden átadott Simándy-épület földszintjén tágas előtér jött létre, itt kapott helyet kapott a tenorista fejszobra, Kelemen Kristóf alkotása, és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is. Az első három emeleten a mai kor igényeinek megfelelő, modern irodai környezetet alakítottak ki az adminisztráció számára. Ide költözött be a gazdasági igazgatóság több részlege, a pénzügyi-és bérgazdálkodási osztály és a vagyongazdálkodás, valamint a jogi és humánpolitikai osztály egységei.     

Megújultak a színpadi műszak és a gondnokság csoportos öltözői, a ház az épületgépészet és a villamosság terén energetikai és hőtechnikai szempontból a napjainkban elérhető legkorszerűbb megoldásokat kínálja. A Hajós utca alatt húzódó, az Operaház pincéjébe tartó közműalagút szintén részét jelentette az ingatlan fejlesztésének.     

Újdonság a 9. emeleten kialakított két, szólamtanuló terem és a tetőterasz. A 10. és 11. emeleteken található az Operaház és a Simándy-épület kazánháza, ahol ma már korszerű gépek szolgáltatják a gázfűtést, míg a pinceszint és a 9. emelet között két új lift közlekedik.     

A 2017-ben kezdődött beruházás 2023 végére várható teljes befejezéséig mintegy nettó 3,2 milliárd forint közpénzt használtak fel. Jelenleg 9 szintje kész teljesen, 4 esetében utómunkálatok szükségesek.     

A fennmaradó felújítást - a költségek növekedése okozta forráshiány miatt - a Magyar Állami Operaház 2023 végéig önerőből és mecenatúra programja keretében tervezi befejezni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
David Trippett zenetörténész Liszt Ferenc operatöredékéről

Más művészeti ágakról

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés