bezár
 

irodalom

2023. 06. 03.
Irodalom éjszakája az Állatkertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irodalom éjszakája az Állatkertben Huszonhét ország szerzőitől tartanak maratoni felolvasást a június 7-9. között zajló Irodalom Éjszakáján a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén először izlandi felolvasással is gazdagodik a program, az ázsiai irodalomból pedig dél-koreai és japán szövegek színesítik az esményt. A három este folyamán a Vígszínház közkedvelt színészei olvassák fel a rekordszámú résztvevő ország szerzőitől választott műrészleteket, amelyek a „Lábnyomok” tematikus vezérfonalhoz kapcsolódnak.

Egzotikus irodalom, egzotikus helyszínen:

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy így az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira és örökségére is felhívja a figyelmet. Az idei évben a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont az eseménynek, amely több mint másfél évszázados fennállása során méltán vált a látogatók nagy kedvencévé: közel kilencszáz állatfajjal ismerkedhetünk itt meg. Az esti órákban zajló rendezvény azonban az Állatkert olyan arcát mutatja majd meg, amelyet a hagyományos látogatók aligha ismerhetnek.

A helyszínek között találjuk a Xantus-háztól az óriáskenguru-kifutóig húzódó Sziklakertet; a Pálmaház teraszát, a Varázshegyet, a Mesterségek udvarát, a Korallzátony és az Ausztrál játszótereket, a varázslatos hangulatú Japánkertet, és a mesebeli palotára emlékeztető, keleties stílusú Elefántház előtti teret.

A felolvasók között ott lesz Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Kovács Patrícia, Szilágyi Csenge és Wunderlich József és még sok más nagyszerű művész a társulat tagjai közül. Dél-Korea egyik legnagyobb hatású írójának a világába Horváth Szabolcs, a Vígszínház színésze kalauzol el június 7-én este hét órától a Japánkertben. A negyedórás felolvasások este 11 óráig félóránként ismétlődnek.

A koreai író, aki a koreai mozira is nagy hatással volt

Az 1939-es születésű Ri Cshongdzsunt hazájában az egyik legjelentősebb íróként tartják számon, aki nagy hatással volt a modern koreai irodalomra és filmművészetre. Többek között az ő regényéből készült Im Gvonthek (Im Kwon-taek) phanszoriénekesekről szóló 1993-asfilmje, amely több szempontból fordulópontot jelentett a koreai mozi történetében, egy másik szövege pedig I Cshangdong (Lee Chang-dong) 2007-es nemzetközileg is elismert Rejtett napfény című filmjének alapjául szolgált.

Ri Cshongdzsun német irodalmat tanult a Szöuli Egyetemen, első novelláját 1965-ben publikálta. Írásai a politikai, egzisztenciális és metafizikai kérdések széles skáláját ölelik fel. Fő témája az elidegenedés, az elnyomásban vergődő értelmiségi lét. Négy évtized alatt tizenhárom regényt és több mint száz novellát írt. 2008-ban hunyt el tüdőrákban.

Viszonylag sok művét fordították le idegen nyelvekre, de magyarul eddig csak A maszk álma, Szabó Orsolya fordításában, valamint a Havas út Kiss Marcell fordításában a Nagyvilág folyóirat 2015 augusztusi számában. Az idei irodalmi fesztiválon ez utóbbi, 1977-ben megjelent novellát hallhatja a közönség.

Fogyatékossággal élő embereket is várnak 

A fesztivál mindhárom napján előre meghatározott időpontokban lesz olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siket és nagyothalló vendégeknek. Az idei felolvasások valamennyi helyszíne megközelíthető a mozgásukban korlátozott személyek számára. Az igényüket a szervezőknél előzetesen jelző vak és gyengénlátó érdeklődőket önkéntes segítők kísérik el a felolvasások helyszíneire.

A programon történő részvétel a kezdetektől fogva ingyenes, ugyanakkor az idén, a különleges helyszín okán rendhagyó módon regisztrációhoz kötött. A szervezők 2023. június 2-án teszik közzé az Irodalom Éjszakája és az Állatkert honlapján és Facebook-oldalán a regisztrációs felületre vezető linket.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg, 27 ország kulturális intézetével vagy nagykövetségével (EUNIC Hungary).

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Az Irodalom Éjszakája kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Kép: Irodalom Éjszakája Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés