bezár
 

építészet

2023. 08. 02.
Átadták a megújult veszprémi Auer-házat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a megújult veszprémi Auer-házat Hangszerkészítő műhelyt és bemutatótermet, valamint vendégművészek fogadására alkalmas lakásokat is kialakítottak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban több mint 274 millió forintból megújított veszprémi Auer-házban, amelyet kedden adtak át.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere fontos pillanatnak nevezte a város életében az Auer-ház átadását, amellyel régi adósságát törleszti a közösség. A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész ugyanis a városban és Magyarországon is kevésbé ismert, mint a nemzetközi zenei életben.

A polgármester közölte: az épület a közelmúltban az önkormányzat tulajdonába került, és az EKF programnak köszönhetően lehetőség nyílt a felújítására. A házban hegedűkészítő műhely és bemutatóterem is helyet kapott, valamint a Veszprémbe érkező művészeket szolgálja majd - tette hozzá Porga Gyula.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója utalva a hegedűművész világszerte ismert zenepedagógiai munkásságára úgy fogalmazott: nem Auer Lipótot kell követni, hanem azt a célt, amelyet ő követett. Örömét fejezte ki, hogy a veszprémi Auer-ház a hegedűkészítőktől a muzsikán át a városban megpihenő zenészekig számos formában szolgálja a zeneművészetet.

Így az az épület, amelyben Auer Lipót felnőtt, egyfajta inkubátorházként működhet - mutatott rá.

Demel Eszter, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar vezetője Auer Lipót örökségéről szólva Veszprém zenei életét méltatta, majd a kamarazenekar tagjai adtak elő néhány rövid darabot az átadóünnepségen.

A szervezők tájékoztatása szerint a felújítással az 1700-as években épült háromszintes házban három lakóegységet alakítottak ki, hátsó részében pedig Sümegi Elemér mester hangszerkészítő műhelye és bemutatóterme várja a látogatókat, amely kiállításoknak is helyt ad majd. Az ingatlant a veszprémi Művészetek Háza üzemelteti.

Auer Lipót előtt tiszteleg Veszprémben a vasárnapig tartó kilencedik Auer Fesztivál is, amelyen Lucas Debargue francia zongorista és Valeriy Sokolov ukrán hegedűvirtuóz a Mendelssohn Kamarazenekarral lép fel. Szerepel a fesztivál programjában Richard Galliano francia harmonikaművész, az indiai Amjad Ali Khan, a sarod világhírű mestere, a Concerto Armonico, valamint az Auer trió is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés