bezár
 

színház

2023. 08. 22.
Indul az Operabeavató új évada
Új magyar operát ír és Puccinit is ízekre szedi Dinyés Dániel és Göttinger Pál szeptembertől. Két sorozattal, két helyszínen várja közönségét az Operabeavató.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indul az Operabeavató új évada A Dinyés Dániel és Göttinger Pál nevével fémjelzett Operabeavató tíz éve bizonyít telt ház előtt, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. Az összeszokott páros stand up-ja egy-egy opera szórakoztató elemzésével és improvizációval teszi érthetővé a művet, a műfajt. A rendhagyó előadás-sorozat célja, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, vagy még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson. Az alkalmakon a karmester-zeneszerző Dinyés Dániel vezeti be a nézőket a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A Delta Produkció sorozata tavalyi évadban már két helyszínen, két különböző sorozattal várta a közönséget. A 2023/24-es évadban is folytatódik az együttműködés a Magyar Zene Házával, ahol szeptembertől Puccini Bohémélet című klasszikusát szedi ízekre a csapat. A Dinyés-Göttinger duó jól ismeri a művet, hiszen közösen is színpadra állították már, adta magát, hogy beavató formájában is megismertessék a közönséggel az egyik leghíresebb olasz operát. A Bohémélet ugyanolyan könnyen elemezhető, mint egy Mozart-opera. A jól hallgatható felszín alatt elképesztő mélységben zajlanak a drámák. Mindegyik szereplője egytől egyig élő karakter, a hétköznapi embereket látjuk a színpadon, ami miatt nagyon könnyű rádöbbenni, hogy ez velünk is megtörténhet, akár meg is történt már. A köznapiságában rejlik a művészi varázsa ennek a műnek. Puccini ráadásul a világ legjobb dramaturgja volt, aki mindent tudott a színházi szakmáról. Tudta, mikor kell megríkatni és mikor megnevettetni a nézőt, de azt is, hogy mennyi időt vesz igénybe egy díszletelem betolása. Saját munkáját mindig a cselekménynek rendelte alá” - mondja Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt nyolc részen keresztül mutatja be a művet ősztől. A Bohémélet elsőrangú színdarab is, amely sok együttes jelenetet, alkalmanként négy-öt közreműködő operaénekest ígér, így a szokásos improvizációs jelenlét még bátrabb formájában mutatkozhat meg.

Az Operabeavató idén is készül újdonsággal! A Bohémélet elemzésével párhuzamosan, a 6szín színpadán indul el A néző közbeszól című sorozat. A csapat különleges vállalása, hogy a közönség segítségével hozzon létre egy új magyar operát. „Tízévnyi remekműelemzés után úgy döntöttünk, elintézzük a nézőknek, hogy létrehozhassanak egyet ők is. Munkamódszerünk ugyanaz lesz – jelenetek zenei és színpadi elemzése – de hogy mi a tárgya mindennek, azt a közönség segítségével és közreműködésével, alkalomról alkalomra találjuk majd ki. A végére, kilenc hónap alatt megszületik egy új mű. Mindent fordítva csinálunk majd, tehát részről részre írjuk a művet, amit az énekesek is menet közben tanulnak majd meg. Szerintünk az opera egy élő, ruganyos, játékos műfaj, nem muzeális. A szemünk láttára is létrejöhet.” – mondja Göttinger Pál, aki a nézők által is diktált jelenetek kitalálásáért és a közönség előtti rendelkezőpróbák megtartásáért felel. Dinyés Dániel írja a zenét, a Néző közbeszól című sorozatban pedig csatlakozik a csapathoz Závada Péter költő, drámaíró is, aki a librettót hozza létre.

A néző közbeszól című sorozat állandó közreműködői Bordás Barbara, Erdős Attila és Kolonits Klára operaénekesek lesznek. Ők a Magyar Zene Házában látható Bohémélet-sorozatban is fellépnek majd, többek között Horák Renáta, Horváth István, Kiss András, Kovácsházi István, Máthé Beáta, Pataki Bence, Sándor Csaba, Szélpál Szilveszter és Tötös Roland társaságában.

A néző közbeszól című sorozat 2023. október 2-ától a 6színben, míg a Bohémélet egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától a Magyar Zene Házában látható. Az előző évad sikere, a Magyar Zene Házával koprodukcióban létrejött Bánk bán-sorozat egyes részei az eSzínházzal kötött együttműködésnek köszönhetően egyedülálló minőségben, online is láthatóak és egész évben elérhetőek maradnak.

Annak érdekében, hogy az Operabeavató a megszokott minőséget megőrizve folyamatosan fejlődni tudjon, a Delta Produkció tavaly elindította Patreon-felületét is. Az alkotók célja, hogy leghűségesebb nézőiknek exkluzív tartalmakkal és szolgáltatásokkal hálálják meg a támogatást.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Csehov Cseresznyéskertje a Katonában
Nő létére – improvizált előadás a Kastner Kommunityben
Jászay Tamás: Színház a másodikon – Ötvenen a Szkéné 50 évéről

Más művészeti ágakról

FISZ 25, Korpa Tamás portrébeszélgetés
Megnyitószöveg
A Grecsó fivérek estje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés