bezár
 

film

2023. 08. 22.
Sándor Pál-filmhét a felújított Art+ Cinema művészmoziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pannónia Movie Kft. üzemeltetésében újranyitott Art+ Cinema Jancsó termében augusztus 24-től 28-ig, mindennap 19 órai kezdettel levetítenek egy-egy emlékezetes Sándor Pál-filmet.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, producer Herskó János osztályában végzett 1964-ben. 24 rangos nemzetközi szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a berlini Ezüst Medve, a cannes-i Fipresci-díj, a chicagói Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok-díja.

A filmkészítést maximálisan csapatmunkának fogja fel, bár alkotói víziója, stilisztikai ízlése merőben egyedi marad. Gyakran dolgozik bevett kollégákkal, például Mándy Iván novelláit többnyire Tóth Zsuzsa társ-forgatókönyvíróval alkalmazza filmre; Ragályi Elemér operatőr elemelt kompozícióit, hangulatvilágát igényli a gyakran stilizált, groteszk, szürrealista, önironikus, burleszkszerű jelenetekhez, önreflexív történetekhez; a színészi játékot pedig többször Garas Dezsőre, Kern Andrásra vagy Major Tamásra bízza.

Augusztus 24-én a Régi idők focija (1973), 25-én a Szabadíts meg a gonosztól (1978), 26-án a Szerencsés Dániel (1982), 27-én a Ripacsok (1981), 28-án pedig a Miss Arizona (1988) kerül műsorra a filmhéten.

A Régi idők focija emblematikus figurája Minarik Ede, a mosodás, aki mindenáron közösséggé akarja kovácsolni az amatőr futballcsapat tagjait egy deheroizáló korban.

A Szabadíts meg a gonosztól két Mándy-munkán alapszik, a Mélyvíz című musicalen és az Utcák című novellán, melyben egy család hullik szét ’44 telén.

A Szerencsés Dániel két fiatal főhőse mintha egyetlen, hasadt személyiség lenne, s az egyiknek el kell pusztulnia, hogy a másik élhessen.

A Ripacsokban a Kern András és Garas Dezső által megformált karakterek már ketten adnak ki egyetlen figurát.

Az alkotói pálya egyik utolsó darabja, a Miss Arizona pedig nagy ívű történelmi tabló, világsztárokkal.

 

Forrás: Pannónia Movie Kft.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés