bezár
 

irodalom

2023. 08. 29.
Előrendeléssel is támogatható Tóth Kinga következő kötete
AnnaMaria sings/singt/énekel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előrendeléssel is támogatható Tóth Kinga következő kötete Október elején megjelenik Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című, három nyelvű kötete, melynek anyagi hátterét közösségi finanszírozással és előjegyzéssel igyekszünk előteremteni.

Tóth Kinga, a Prae Kiadó és a MODEM gondozásában megjelenő legújabb művészeti albumában a tradicionális imákat és a szentéletű nők, valamint az apácák életét kutatja a XI. századtól egészen napjainkig – mindezt párbeszédbe hozva a mai modern nők életével. Mit kezdhet egy mai modern nő, hogyan reflektálhat a szent nők életére, az apácaéletmódra, milyen élethelyzetekben találhat magára, találhat példára vagy illetheti kritikával ezeket a korai női szerepvállalásokat? Hogy tudtak a korabeli nők társadalmi szerepeket vállalni, esetleg művészetüket, magánéletüket megvalósítani akár az apácaéletmód segítségével? Segít-e az elvonulás, a visszavonulás napjainkban, kapcsolhatjuk-e akár ezt a fajta viselkedést egy társadalmi szerepvállaláshoz?

„Párhuzamokat, kapcsolódási pontokat keresek ezekben a szövegekben és művészeti munkákban, elsődlegesen olyan női szentek életét kutatva, akik aktivizmusukkal váltak szentekké, akik nem a mártíromságot, hanem nagyon is a társadalomban való munkálkodást választották. Az apácák életét is mint performatív gesztust figyelem, órarendjüket, tanítói-filozófiai-művészeti munkáikat tanulmányozva. Szövegszinten korai imákkal, Mária-énekekkel foglalkozom, ezekből merítve gesztusokat, fordulatokat a saját szövegeimbe. Modern imádságoknak, női imádságoknak szánom ezeket az új verseket: tradiciók és nyitottság, lelki- és beszédgyakorlatok, új-érzékenység. A szövegek mellett imaperformanszokat, zajliturgiákat, gyónásperformanszot is adok elő.” (Tóth Kinga)

Tóth Kinga: AnnaMaria dins/singt/énekelA háromnyelvű szövegek mellett a szerző grafikai, vizuális- és hangköltészeti, videó- és performanszmunkái, objektinstallációs felvételei láthatók és hallhatók. A kötet ősszel október 5-én Debrecenben a Magdafeszten, október 13-án pedig Budapesten a Margó Fesztiválon mutatkozik be, kapcsolódó művészeti anyagok szeptember közepéig a MODEM RE:RE kiállításán és a Ceredi Művésztelepen láthatóak.

A művészeti album előrendelhető közvetlenül a szerzőtől egy crowd-funding linken keresztül:

A co-funding oldal linkje: https://igg.me/at/annamaria/x/34972068#/

A könyv linkje a Prae Kiadó webshopjában – ahol elő lehet rendelni: https://www.praekiado.hu/termek/annamaria-sings-singt-enekel/

Együttműködő alkotók: Péter Szabina-Bodnár Kristóf (blanche the vidiot), Vigh Levente, Sophia Matteikat, Kulcsár Edmond, Silvia Rosani

design: Black Monty Studio: Popella Dóra

Tóth Kinga

A szerző fotóját Vígh Levente készítette

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
XII. Hajdúböszörményi Írótábor

Más művészeti ágakról

gyerek

Október 7-én és 8-án színes programok a múzeumban
gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
A magyar szocialista kerámia története


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés