bezár
 

art&design

2023. 08. 31.
Benkő Imre Városligetben fotózott alkotásaiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benkő Imre Városligetben fotózott alkotásaiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban Benkő Imrének a Városligetben fotózott 50 alkotásából nyílt kiállítás szerdán a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban. A több mint 50 évet átfogó, október 1-ig látható tárlat különlegessége, hogy a művész eddig még ki nem állított színes fotóit is megtekinthetik az érdeklődők - közölte a kiállítóhely szerdán az MTI-vel.

Benkő Imre alkotói attitűdje rendszerint olyan fotósorozatok létrehozásában csúcsosodik ki, amelyek éveket, valamint nem ritka esetben évtizedeket ölelnek fel. Képei mindvégig egy vizuális nyelven közvetítik mondanivalójukat, rögtön felismerhető bennük az a csak Benkő Imrére jellemző perspektívahasználat vagy látószögválasztás, mely az ő érzékeny és humorral fűszerezett szemléletmódjából fakad - olvasható a közleményben.

Mint írják, ezen túlmenően egy olyan alkotói szemléletmódot hordoznak fotográfiái, melyek André Kertésztől datálhatóan honosodtak meg a fotótörténetben, ez pedig a humanista fotográfia, mely később elsősorban a francia fotóművészek munkáiban vált vezérlő elvként beágyazva életművükbe.

Az idén 80 éves fotográfus a Városligetben fényképezett 50 alkotásával mutatja be Budapest 150 évének egy apró szeletét. Az 1969-ben elkezdett fotósorozat szinte minden évben bővült egy-egy alkotással. Benkő Imre otthonosan érzi magát azokban a szituációkban, melyek által a városban élő kisemberek sorsát mutathatja be láthatatlan módon, hiszen megvan benne az a szakmai alázat és az emberekhez való érzékeny megközelítés, mely során képein az átlagemberek válnak főhőssé - mutatnak rá a közleményben.

A Városliget. Budapest, 1969-2023 című tárlat - melynek kurátora Baki Péter - egyik érdekessége, hogy az alkotótól eddig kiállításon még nem lehetett látni színes felvételeket. Ezek a felvételek a magyar kortárs fotótörténet ritka darabjai, és ebben az évben kapcsolódnak a 150 éves Budapest történetéhez is - hangsúlyozzák.

Benkő Imre húszéves korában kezdett ismerkedni a fényképezéssel. 1975-ben és 1978-ban aranyérmet nyert a World Press Photo pályázaton. 1992-ben az ózdi kohászat leépülését megörökítő sorozatával elnyerte a W. Eugene Smith-alap (New York) ösztöndíját. 1968-1986-ig az MTI Fotó munkatársa, majd a Képes 7 és az Európa Magazin fotográfus-főmunkatársa volt. 1991 és 2008 között fotóit külföldön a párizsi Wostok Press fotóügynökség képviselte.

1988 óta különböző ösztöndíjakkal (Kassák Lajos Művészeti Ösztöndíj, Budapest Fotográfiai Ösztöndíj, André Kertész és Hungart-ösztöndíj) alkotott. Egyéni kiállításainak száma meghaladja a hetvenet, alkotásaival több száz csoportos bemutatón szerepelt a világ különböző tájain. Több jelentős közgyűjtemény, galéria és magángyűjtő őrzi a műveit.

Bővebb információk a tárlatról a www.maimano.hu weboldalon találhatók.

 

Fotó: Nyirő Simon/MMA

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
Látogatás a budapesti Vasarely Múzeumban
Szyksznian Wanda grafikái a szentendrei Vinczemillben
art&design

Avagy a neves borrégió jegyajándéka a kortárs művészetnek

Más művészeti ágakról

gyerek

Október 7-én és 8-án színes programok a múzeumban
FISZ 25, Korpa Tamás portrébeszélgetés
irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés