bezár
 

zene

2023. 09. 03.
Megkezdődött a Bartók Világverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a Bartók Világverseny Megkezdődött az elődöntőkkel az idei Bartók Világverseny, miután meghatározták a résztvevők fellépési sorrendjét - közölte a Zeneakadémia vasárnap az MTI-vel.

A Zeneakadémia az idén hegedűsöknek hirdette meg a 46 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyt, amelyen 16 ország 31 fiatal tehetsége vesz részt, a díjat szeptember 10-én, gálaesten adják át.

A közlemény szerint a szombati sorsoláson - a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint - a legfiatalabb induló, a tizenöt éves Kelemen Gáspár húzta ki az első fellépő sorszámát, aki a kínai Zhang Xunyue lesz. A többiek betűrendben következnek majd, ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes marad.

A versenyzők között 7 japán, 3-3 magyar és orosz, 2-2 koreai, cseh, spanyol, olasz és kínai, valamint egy-egy brit, román, török, svéd, német, moldovai, francia és egyesült államokbeli állampolgár van.

Közönség előtt tartják a versenyt, az elő- és középdöntők ingyen megtekinthetők, a döntőkre és a díjkiosztó gálakoncertre pedig kedvező árú belépők vásárolhatók a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában.

Idézték a közleményben Vigh Andreát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, aki megnyitó beszédében azt mondta: a világ egyik vezető zenei egyetemeként legfontosabb küldetésük a tehetségek kibontakoztatása, Bartók alma matereként pedig örökségének gondozása. Emlékeztetett arra, hogy a hatéves ciklusokban megvalósuló nemzetközi verseny egymáshoz kapcsolódó megmérettetésekből áll a hangszeresek és a zeneszerzők váltakozásával.

A tájékoztatás szerint Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a nemzetközi zsűri elnöke, a New York-i The Juilliard School oktatója a köszöntőjében azt mondta, Magyarország sok kitűnő muzsikust adott a világnak. Öröm és megtiszteltetés a Zeneakadémián lenni, amely a magyar zeneművészet központja - tette hozzá.

Az első díj 22 000 euróval jár, a második 14 000-rel, a harmadik 8000-rel, emellett 2000 euróval jutalmazzák a kortárs darabok legjobb előadását.

Különdíjakat - többi között fellépési lehetőségeket - szintén odaítélhet a zsűri, az együttműködő partnerek felajánlásainak köszönhetően.

A Bartók Világverseny az első hatéves ciklus után 2023-ban új fejezetéhez ért, hiszen a tavalyi zeneszerzés fordulóval lezárult az első kör, így idén a 2017-es induláshoz hasonlóan megint a hegedűsöket várja a szervező Zeneakadémia - olvasható a közleményben.

Bővebb információk a https://bartokworldcompetition.hu/hegedu oldalon találhatók.

 

Fotó: Zeneakadémia

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés