bezár
 

zene

2023. 09. 24.
Cseh Tamás-est januárban a BKK-ban
Füst a szemében címmel zenés színházi estet rendeznek Cseh Tamás történetével és dalaival 2024. január 5-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előadáson Cseh Tamás élettörténetét mesélik el Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán, a születésétől a haláláig, több mint húsz dal kíséretében.

Mint írták, az alkotást Vecsei H. Miklós írta és rendezte. A színművész-rendező maga is színpadra lép, akárcsak Ratkóczi Huba (QJÚB) és Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája), vendégként közreműködik Bereményi Géza.

prae.hu

A műsorban elhangzó dalok zenéjét Cseh Tamás, Másik János és Novák János, a szövegeket Bereményi Géza és Csengey Dénes szerezte.

"Tamás karaktere és emlékezete egyedülálló, mindannyiunk számára közös nevező. Nem is kíséreljük meg az ő előadásmódját interpretálni, arra fókuszálunk, ahogy ő is kéri a Beszélgetőkönyvben, hogy megszólaljunk, és elmeséljük az ő történetüket" - olvasható az ajánlóban.

A magyar könnyűzene történetének meghatározó alakja, Cseh Tamás idén lenne 80 éves, tavasszal Helyzetjelentések címmel kiállítás nyílt életéről és pályafutásáról a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett, egy kivételével ő írta valamennyi Cseh Tamás-lemez szövegeit: négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el, 2013 szeptemberétől bronzszobor őrzi emlékét a fővárosi Szent Gellért téren.

Fotó: Budapesti Kongresszusi Központ hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés