bezár
 

irodalom

2023. 09. 28.
Manuscriptum: a Sziveri Intézet szabadegyetemi programsorozata
Irodalmi és művészeti estek Csáth Géza, Faludy György és Kosztolányi Ádám munkásságáról, 2023 október-november
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Sziveri Intézet MANUSCRIPTUM címmel irodalmi-és művészeti est sorozatot hirdet szabadegyetemi programsorozatának 2023-as őszi félévére. Az előadások témái Csáth Géza, Faludy György és Kosztolányi Ádám hagyatékának a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpontban őrzött anyaga köré szerveződnek. 

Október 4-én, 17 órakor az érdeklődőknek „Poe százados és Whitman őrnagy találkozik Babilónban” címen tart előadást történelemről és anekdotikusságról Faludy György életrajzában Kisantal Tamás irodalomtörténész, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának docense, melyet Fekete Richárd irodalomtörténész, a Pannon Egyetem Hittudományi Karának adjunktusa és a Sziveri Intézet munkatárásnak felvezetése előz meg.

A folytatásban aztán október 18-án, 16 órakor kerül megrendezésre egy beszélgetés, melynek központi alakja Kosztolányi Ádám, vendége pedig Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának egyetemi adjunktusa.

November 8-án Csáth Gézával a fókuszban Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház zenei igazgatója, valamint Nyőgér József zongorista és tanár közreműködésével kerül megrendezésre az „Áthallások”; gondolatok a zeneszerző zenekritikus és zenei nyelven alkotó Csáth, melynek időpontja este 17 óra.

A sorozatot egy könyvbemutató zárja, Mesék, melyek „még rosszabbul” végződnek címen, mely a Csáth-kutatás újdonságaival kívánja megismertetni a hallgatóságot. Ennek keretén belül két kötet kerül bemutatásra; ezek Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek. Összegyűjtött novellák (szöveggond., jegyz.: Molnár Eszter Edina – Szajbély Mihály, Magvető, Budapest, 2023. Harmadik, bővített kiadás; a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont muzeális különgyűjteményében őrzött novellatöredékeket Arany Zsuzsanna gondozta), valamint Csáth Géza hagyatéka. A Sziveri János Intézet– Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont szakmai felügyelete alatt lévő, és a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont Muzeális Különgyűjteményében őrzött kéziratok katalógusa (szerk., bev.: Arany Zsuzsanna, lektorálta: Szajbély Mihály, Pannon Egyetemi Kiadó, Veszprém, 2023.)

A könyvbemutató résztvevői Szajbély Mihály irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa, valamint Urbán Katalin, a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont igazgatója és a Pannon Egyetemi Kiadó vezetője; pontos időpontjáról pedig a Sziveri Intézet fog a későbbiekben tájékoztatni.

A rendezvények házigazdája Arany Zsuzsanna irodalomtörténész, a Pannon Egyetem Hittudományi Karának egyetemi docense és a Sziveri Intézet vezetője.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpontban a Kováts-teremben a megjelölt dátumokon, este 17 és 16 órakor.  

Támogatók, partnerek: Pannon Egyetemért Alapítvány, Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont.

Kép forrása: Sziveri Intézet hivatalos facebook-oldala. A kép a Vipler Nikolett által tervezett plakát részlete.

https://www.facebook.com/sziveriintezetpannon

Honlap: https://www.sziveriintezet.com/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés