bezár
 

irodalom

2023. 10. 02.
Pályázz a Petri-díjra!
Mostantól ez a módja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petri György-díj kuratóriuma az idei évtől kezdve megváltoztatja a díj odaítélésének módját. 2023-tól pályázni kell a díjra. 

Mivel a Petri-díj továbbra is az első kötetek megjelenését kívánja támogatni, a pályázatra olyan műveket várnak, amelyek teljes terjedelmükben eddig önálló kötetben nem jelentek meg, illetve kiadásukra a szerzőnek egyetlen kiadóval sincs megállapodása.

"Pályázni verses vagy szépprózai művekkel lehet, amelyek terjedelme verses mű esetében minimum 600, maximum 1800 sor, prózai mű esetében pedig legalább 4 szerzői ív (160.000 leütés), legfeljebb pedig 12 szerzői ív (480.000 leütés)" - olvasható a közleményben. 

Az előválogatók az idei évtől kezdve Áfra János, Ayhan Gökhan, Balázs Imre József, Bencsik Orsolya, Borda Réka, Csehy Zoltán, Izsó Zita, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán lesznek, munkájukat pedig Pályi Márk koordinálja. Az elolvasott kéziratokról nem küldenek külön értékelést; csupán a kurátorok elé kerülő legjobb tíz kézirat szerzőjét értesítik az eredményről. 

A hosszú lista kihirdetése november 30-án lesz, az első három helyezett nevét pedig december 15-én hozzák nyilvánosságra, a díjat pedig Petri György születésnapján, december 2.-én adják át. 

A benyújtott művek először egy előválogatón mennek keresztül, aminek keretében az előválogatók a szerző nevének feltüntetése nélkül kapják meg a kéziratokat és terjesztik fel a kiválogatott legjobb tíz pályaművet a kurátorok elé. A továbbjutók nevét nyilvánosságra hozzák, így a kurátorok már a szerzők neveinek ismeretében választják ki a díjazottat. Emiatt azt kérik, hogy a pályázók műveik beküldésekor levelükben adják meg a beküldött mű címét és a nevüket, azonban azt a csatolt kéziraton ne tüntessék fel. 

A Petri-díj eddigi kuratóriuma is kibővült: Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs és az előző évi Petri-díjas (ezúttal Rékai Anett) mellett új tagja lesz Deres Kornélia, továbbá a Magvető kiadó egyik szerkesztője. A díjazott művet a Magvető kiadó jelenteti meg.

A kéziratokat a kuratórium 2023. október 10-én éjfélig várja a petridij2023@gmail.com címre, közölték.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés