bezár
 

színház

2023. 10. 03.
Új évad a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új évad a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Lars Norén svéd drámaíró Démonok című darabját mutatja be elsőként a 2023-2024-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház a portugál Nuno Cardoso rendezésében.

A Démonok premierje október 19-én lesz, a kolozsvári közönség első alkalommal láthat Lars Norén-művet a színpadon. Mellette másik öt bemutatót és egy fesztivált is terveznek, ahol az Európai Színházi Unió (UTE) tagszínházai lépnek fel.

Szkéné színház

Nuno Cardoso rendező, a portói nemzeti színház művészeti igazgatója elmondta: azért döntött a négyszereplős Démonok mellett, mivel korábban főleg nagyprodukciókat rendezett, így intimebb előadásra vágyott. Ugyanazon generáció tagjaként ugyanazok a problémák érdeklik, mint Norént, akivel már dolgozott együtt.

Mivel jogot végzett és politikusnak készült, színházi emberként is érdekli a társadalom helyzete, leginkább az a kettősség foglalkoztatja, hogyan lehet egyszerre nagyon jó és nagyon rossz az emberiség. Meglátása szerint állampolgári kötelessége lenne minél jobbnak lenni.

A kolozsvári próbafolyamatról elmondta: számos nyelv ismerőjeként újdonság számára, hogy nem érti a nyelvet, melyen a színészek beszélnek, így rájuk kell bíznia magát, nem kontrolálhat mindent.

Cardoso szerint kockázatos ilyen kortárs és erős történetet színre vinni, de mint fogalmazott, nem a siker a cél, hanem, hogy elmesélje a történetet.

Az előadásban játszó színészek - Bodolai Balázs, Imre Éva, Pethő Anikó, Szűcs Ervin - is az anyag nehézségét emelték ki, rámutatva: a benne lévő problémák annyira "közeliek", hogy akár a sajátjaik is lehetnének, ezért is nagy kihívás dolgozni a szöveggel.

A Démonok díszlettervezője F. Ribeiro, jelmezőtervezője Bocskai Gyopár, koreográfusa Roldy Harrys, a hangterv Micha Mendel munkája.

Pánczél Lilla, András Gedeon és Daradics Hanna személyében három új taggal bővült a társulat.

Démonok után másik öt bemutatót terveznek. Az első gyerekelőadás, H. Ch. Andersen A Fülemüle című meséjét Tasnádi-Sáhy Péter adaptációjában viszi színre Traian Savinescu rendező.

Friedrich Schiller ritkán játszott Stuart Mária című drámáját Diego de Brea szlovén-olasz rendező viszi színre, aki először rendez Romániában.

A norvég Jon Fosse I am the wind című darabját Tompa Gábor rendezi, míg Albert Camus A félreértés című drámáját Mihai Maniutiu alkalmazza színpadra.

Az Ifjú barbárok, illetve a Rómeó és Júlia sikere után az évad második felében ifj. Vidnyánszky Attila is visszatér Kolozsvárra. Az előzetes tervek szerint vagy Hamvas Béla Karneválját viszi színre vagy a teátrum egykori direktoráról, a kolozsvári filmgyártás úttörőjéről, Janovics Jenőről készít eredeti mű alapján előadást - mondta Tompa.

Az évadban fesztivált is terveznek HTC230/Studio15/UTEFest20 címmel annak apropóján, hogy 230 éves a kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, 15 éves a színház stúdiója és 20 éves az Európai Színházi Unió fesztiválja, az UTEFest.

A november 4-19. között zajló fesztiválon a tervek szerint a tagszínházak 11 előadását láthatja majd a kolozsvári közönség. Részletes terveket később közölnek, mivel még nem biztosított a teljes finanszírozás.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti kormányból való kiszorításával elakadt a színház felújítási terve, így a teljes évadot lefedő művészeti tervekkel készültek.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés