bezár
 

irodalom

2023. 10. 05.
Kiosztották a Szabó Magda-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiosztották a Szabó Magda-díjat Szabó T. Anna költő, író és Egri Kati színművész kapta a szerdán első alkalommal átadott Szabó Magda-díjat, mely a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője munkássága és személye előtt tiszteleg.

Az irodalmi elismerést Szabó Magda jogörököse, Tasi Géza alapította.

A díjat az idei évtől minden évben olyan művészeknek adják át, akik munkásságukkal sokat tettek Szabó Magda munkásságának életben tartásáért - hangsúlyozta Juhász Anna, aki hozzátette, hogy a hagyományteremtő szándékkal alapított elismerést minden évben egy író, valamint egy társművészeti ágban alkotó személy kapja.

Szabó Magda minden karakterében az emberi élet törékenységét mutatja be, melyhez a két díjazott különösen tud kapcsolódni - fogalmazott Juhász Anna, aki emlékeztetett, hogy Szabó T. Anna a verseiben erősen kötődik a debreceni születésű íróhoz, Egri Kati pedig nem csak a legendás 1978-as négyrészes filmsorozatban, az Abigélben, hanem élete második szakaszában, a Szabó Magda Régimódi történet című regényéből készített, Bereményi Gáza által rendezett filmadaptációban is tudott egy olyan szereplővel azonosulni, mely Szabó Magda életművének az egyik csúcsa.

Október 17-én, pár nappal a Szabó Magda 106. születésnapja után a Várkert Irodalom sorozat részeként "Vagyok az élő suhanás" című esttel tisztelegnek az író előtt - emelte ki az irodalmár, aki elmondta, hogy az esten Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián, Verebes Linda, valamint Pindroch Csaba fognak közreműködni.

A Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által készített díjakat Tasi Géza felesége, Raboczky Andrea nyújtotta át a díjazottaknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés