bezár
 

színház

2023. 10. 19.
Előadó-művészetek és a mesterséges intelligencia
Konferencia Marosvásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előadó-művészetek és a mesterséges intelligencia A XVII. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára december 8 és 9 között kerül sor Marosvásárhelyen - tette közzé a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt csak a laboratóriumi kísérleteket végző programozók kiváltsága volt, napjainkban már a mesterséges intelligenciát alkalmazó felületeken bárki számára „egy kattintásnyira” van az ember-gép kapcsolat. Cézanne stílusában festeni vagy egy Marosvásárhelyen játszódó kétszereplős jelenetet írni – ezek a cselekvések nem idegenek már azokon a felületeken, amelyek a létezés  tapasztalatát sajátos társításokban utánozzák. Sőt, a mesterséges intelligencia tudományos dolgozatokat ír, bonyolult kérdésekre ad választ a felhasználóval folytatott párbeszédben, képes összefoglalni a legújabb kiadványok tartalmát, vagy ismert alkotók stílusát utánozza.

Szkéné színház

Az esemény hivatalos plakátja

A konferencia azt ajánlja, hogy a fent említett technológiai vívmányok lehetőségeit és kockázatait vizsgáljuk az előadó-művészetek kontextusában. Vajon a mesterséges intelligencia valamilyen hiány fokozását eredményezi, vagy éppen arra törekszik, hogy  betöltse azt? Lehetséges-e a technológiai újítások természetes beilleszkedése az előadó-művészetekbe úgy, hogy új kifejezésmódokat teremtsenek, vagy a mesterséges intelligencia veszélyt jelenthet az emberi emlékezet, alkotókészség és gondolkodás számára?  Milyen mértékű az információ manipulálásának és az ideológiai megvezetésnek a vonzóereje? Milyen keretek között mozoghatnak azok az előadások, amelyek rákérdeznek a mesterséges intelligencia lehetőségeire vagy beépítik azt saját színházi munkafolyamataikba? Milyen művészi indítékai vannak az új technológiát vizsgáló alkotóknak?  Hogy fejlődtek a színháztörténet során a természetes és mesterséges, a valós és virtuális és az ember és gép közötti viszonyok? Íme néhány téma, amelyekben a művészet és mesterséges intelligencia közötti kapcsolat sokféle (művészeti, pszichológiai, pedagógiai, etikai, esztétikai, műszaki stb.) kontextusban tárgyalható. 

A konferenciára olyan kutatók, kultúrával foglalkozó szakemberek, oktatók, egyetemi hallgatók, művészek, informatikai szakemberek jelentkezését várják, akik szívesen kapcsolódnának be a témáról szóló beszélgetésbe. A dolgozat kivonatát (maximum 400 szó) és a szerző intézményi hovatartozására vonatkozó információkat román, magyar, angol vagy francia nyelven a következő címre várják: conference@uat.ro. 

Jelentkezési határidő: 2023. november 5.

További információ és az esemény plakátjának forrása.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés