bezár
 

irodalom

2023. 10. 27.
Csák János: Az ember tragédiája a mai korban is iránymutató alkotás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Madách Imre műve, Az ember tragédiája a mai korban is iránymutató alkotás - hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki emlékestjén a Pesti Vigadóban.

Az estet Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulója alkalmából rendezte az MMA.

Csák János köszöntőjében a műhöz kötődő személyes kapcsolódásai mellett egyebek mellett arról beszélt, hogy Madách műve, csakúgy mint Arany János Toldija, mitologikus mű.

Felidézte, hogy 2009-ben a The Economist című lap Madách művéről azt írta, hogy a nyugati civilizáció, az emberiség haladásának a legjobb modern parabolája, metaforája az emberi létnek. Felidézte, hogy a mű versenytársa volt Goethe Faustja, Dante Isteni színjátéka és Milton Elveszett paradicsoma. Azt írták, Az ember tragédiája az a mű, amely a leginkább leírja az emberi természetet - tette hozzá.

Beszélt arról, hogy Madách Imre közéleti, politikai pályafutása során is összefoglalta azt, hogy a felvilágosodás eszméi és a korábbi eszmék az emberi létről miként alkalmazhatók a saját korára.

Az ember tragédiája feldolgozásai kapcsán Csák János kiemelte Jankovics Marcell alkotását. Úgy vélte: Jankovics Marcell és Madách Imre, bár nem hívták őket filozófusoknak, nagy gondolkodók voltak, zsenialitásuk máig ható.

Turi Attila, az MMA elnöke köszöntőjében szintén Jankovics Marcell remekét emelte ki. Az MMA elnöke úgy fogalmazott: Madách Imre és Jankovics Marcell mindketten korszakos jelentőségű alkotók voltak.

"A 200 éve Alsósztregován született Madáché a zseniális alapmű, amit Jankovics Marcell a 21. század vizuális nyelvére fordított művészi tehetségével, kifejtve annak képvilágát, az intellektus fölé emelve annak befogadását" - mutatott rá.

Megemlékezett arról, hogy Jankovics Marcell több mint két évtizeden át dolgozott a mű filmváltozatának elkészítésén, 2011-re készülhetett el a "minden szín tekintetében egyedi, unikális képvilágú, ugyanakkor egységes egész animációsfilm".

"A magyar filmművészet e kimagasló remekműve a madáchi sziklaszilárd alapra épült, a műre, amely az egyetemes emberi kultúra és história 19. századi összegzése, és amely máig sem veszített időszerűségéből, mert létezésünk alapjaira épül" - tette hozzá Turi Attila, aki kitért arra is, hogy bár Madách műve az emberi lét alapkérdéseit igyekszik megválaszolni, nem sorolható egyik történetfilozófiai irányzathoz sem, megközelítése, nézőpontja megismételhetetlenül egyedi.

A kerekasztalbeszélgetésen közreműködött Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze; Orosz István Kossuth-díjas grafikus, filmrendező, a nemzet művésze, valamint Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író.

A beszélgetésen Madách művének adaptációi mellett szó esett a mű nemzetközi megítéléséről, valamint a résztvevők műhöz kötődő személyes kapcsolódásairól is.

Az eseményen részleteket mutattak be Jankovics Marcell, az MMA néhai tiszteletbeli elnöke 2011-ben bemutatott Az ember tragédiája című rajzfilmjéből, valamint az 1969-ben Szinetár Miklós által rendezett tévéfilmből is. Az est moderátora Juhász Anna irodalomtörténész volt. A műsort Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye rendezte.


KIM - Madách 200 - MMA pódiumbeszélgetés

 

A képek forrása: Csák János facebook oldala, "Az ember tragédiája az idők változásába" facebook esemény

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés