bezár
 

színház

2023. 10. 28.
November elején rendezik meg a Ráday utcai Színházi Találkozót
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 2. és 5. között rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), amelyen öt színház mutatkozik be. A saját programok és vendégelőadások mellett egy különleges, közös alkotás is látható lesz.

Az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház, a Stúdió K és a VerShaker produkció az idén is megrendezi közös színházi fesztiválját - közölték a szervezők az MTI-vel.

Szkéné színház

Az új név (reSTART fesztből RUSZT) kifejezi a fesztivál fő funkcióját, magába foglalja a résztvevők lokális identitását, és Ruszt József rendező nevét is megidézi, akinek munkássága, közösségépítő tevékenysége inspirálja a fesztivál alkotóit.

A rendezvényen az elmúlt évben olyan független és vidéki társulatok is bemutatkoztak, akiknek nincs saját játszóhelyük. A RUSZT bekerült a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiváljai közé.

A társulatok szándéka a közönségcsere mellett az volt, hogy a fesztiválon erősebben kapcsolódjanak egymáshoz művészetileg is, és átjárhatóságot teremtve megmutassák az egymást kiegészítő, egymással párbeszédbe lépő különbségeket.

Amellett, hogy az összekapcsolódás a látószög tágítására ösztönöz, elősegíti az egyes szakterületek eredményeinek megismertetését is - például a MásSzínház fogyatékkal élő színészekkel készített előadásai a fesztiválnak köszönhetően nagyobb közönséghez jutnak el.

Ezen gondolatok mentén jött létre az 5x5: #szabadaPad projekt és előadás, amelyhez a felkért szerzők közös témája az elhíresült ferencvárosi pad volt, ugyanakkor az egyes jelenetek saját címeket is kaptak.

A társulatok Egressy Zoltán A halhatatlan (Pinceszínház), Fábián Péter Tavaszvárás (Kettőspont), Formanek Csaba A légypapír íze (Itt és Most), Szabó Imola Julianna Pük-pük-pük (MáSzínház), Tóth Réka Ágnes Szent Margit orra (Stúdió K) című jelenetét mutatják be.

A szerzőkkel beszélgetést tartanak a fesztivál nyitóeseményén, az ősbemutatók november 3-án vezetett színházlátogatás során láthatók. Az öt színházból indulva a nézők különböző sorrendben tekinthetik meg az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

A fesztivál kínálatában a saját színházi előadások mellett gyermekprogramok, közösségépítő események, interaktív játékok, kiállítások és koncertek is helyet kaptak.

A Ráday Soho Off Broadway vezetett kocsmatúráján helytörténeti anekdoták ismerhetők meg, megtudható, hogy a ma színházként működő épületek korábban milyen funkciót töltöttek be.

A VerShaker interaktív családi városjátéka a környék felfedezésére hív, a VERSengő városi séta során egy "verskereső térkép" segítségével tájékozódhatnak a résztvevők. A VerShaker produkció a fesztiválhoz versmegfejtő beszélgetéssel (Nagypál Gábor) és kötetbemutatóval (Áfra János) is kapcsolódik.

A fesztiválon az European Festivals Fund for Emerging Artists - EFFEA támogatásának köszönhetően külföldi vendégelőadók is részt vesznek. Ír és portugál improvizációs színházi társulatok képviselői érkeznek az Itt és Mostba, ahol workshopokat tartanak és angol nyelvű improvizációs színházi előadásokat játszanak.

 

Képek forrása: RUSZT - Ráday Utcai Színházi Találkozó facebook oldala
A cikk képén Fábián Péter Tavaszvárás című abszurdumából látható egy jelenet

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés