bezár
 

színház

2023. 11. 01.
TESTközelben a CSEKKOLD!
A kortárs cseh színházművészet legjava ismét a Katonában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
TESTközelben a CSEKKOLD! Két év után, 2023. november 3-án és 4-én immáron hatodik alkalommal látogat el a magyar fővárosba a cseh színházművészet legjava:  a színházi fesztivál programján ismét két díjnyertes produkció szerepel. A fesztivál két napja alatt a Palmovka Színház (Divadlo Pod Palmovkou), valamint a Prágai Városi Színházak (Městská Divadla Pražská) vendégelőadásait láthatja a közönség. A fesztivált a budapesti Cseh Centrum szervezi a a Divadlo Unlimited egyesülettel együttműködésben. A kortárs cseh drámairodalom és színház immár hagyományosan a budapesti Katona József Színházban mutatkozik be. A kortárs cseh színházi szemle hatodik évfolyamának témája a „TEST“.

A test, mint téma mindkét bemutatandó darab kiindulópontjául szolgál, legyen szó bár az (ön)elfogadásra való reflektálásról, a testi fogyatékosság stigmatizálásáról, vagy a test tragikus következményekhez vezető diszfunkciójáról. A darabok főhőseinek nem csupán önmagukkal, hanem a környezetükkel és a társadalommal egyaránt meg kell küzdeniük. Hogyan győz az akarat a fogyatékkal élő test felett? Mi történik egy meddő házaspárral egy konzervatív világban?

Szkéné színház

A fesztivál az első napon két évvel ezelőtti elmaradását pótolja, amikor is az igaz történeten alapuló szerzői darab, a Kezenincs Feri mutatkozik be végre a magyar közönség előtt a Katona József Színház nagyszínpadán. „A két évvel ezelőtti fesztivál nehéz időszakban zajlott. A járvány akkor meghiúsította a František Filip igaz történetéről szóló darab bemutatóját, ezért nem volt kérdés, hogy ezt az elmaradást az idén pótolnunk kell.“ – mondta el Lucie Orbók, a fesztivál igazgatója. Igor Orozovič, a prágai Nemzeti Színház színésze, zenész álmodta színpadra František Filip történét, aki bár kéz nélkül, mégis hatalmas akarattal született. A darabot a Pod Palmovkou Színház társulatával együttműködve az F.X.  Kalba művészi álnéven tevékenykedő formáció állította színpadra. „Bár a produkció középpontjában egy fogyatékkal élő ember áll, a főszereplő története kerüli a kliséket, nem akar semmiféle »inspirációs pornó« lenni. Életében és személyiségjegyeiben a szinte ragályos és időnként akár a határokat is súroló humor játszik főszerepet. A budapesti Cseh Centrum programjainak prioritása a fogyatékkal élők életének demitologizálása, ezért büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk egy olyan szerzői mű népszerűsítésében, amelyet általában álló tapssal fogadnak a nézők." – tette hozzá Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója.

A Prágai Városi Színházak (Městská Divadla Pražská) Simon Stone ausztrál drámaíró Federico García Lorca híres darabja által ihletett és napjainkba átültetett mesterművével jelentkezik, amely már számos európai színpadon – köztük a Katona József Színpadán is – osztatlan sikert aratott. Kárpótlást egyedül az anyaság intézménynek idealizálása ígér. Yerma, a 33 éves sikeres újságíró eddigi idilli életére egy hétköznapi élethelyzet váratlan hatást gyakorol. Mi történik egy házaspárral egy olyan tradicionális konzervatív világban, amely az anyaság intézménynek idealizálására épül, ha nem lehet gyerekük? A mai harmincasok életéről szóló szikrázó tragikomédiában, amely szokatlanul hűen kelti életre az emberi kapcsolatokat napjaink dinamikus világában, fokozatosan egyre sötétebb árnyalatok jelennek meg.

Az előadások cseh nyelven, ugyanakkor magyar és angol felirattal kerülnek bemutatásra. A fesztivál a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Cseh Centrum, a Cseh Köztársaság Nagykövetség és a Divadlo Unlimited Egyesület támogatásával jött létre.

További információ a Katona József Színház honlapján.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés