bezár
 

art&design

2023. 11. 10.
Földrajzi névadás mint művészet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február végén nyílik Koronczi Endre nagyszabású kiállítása a Godot Kortárs Művészeti Intézetben, melynek megelőző perfomanszaként tartotta meg egy eldugott tó névadó szertartását.

Minden attól válik világunk részévé és valami módon a sajátunkká is, hogy nevet adunk neki. Ez egyfajta új életre keltés is, egy minőségadás. Az ismert kortárs képzőművész legújabb munkája egy kitüntetett tó nevének megtalálására irányul, amely eddig névtelenül, gazdátlanul húzódott meg a Cserehát dombjainak egy rejtett zugában. A frissen elnevezett tavacska – amint azt új neve a Belsőszusz tó is sugallja – a világ valamiféle benső, bűvös, titkos sarkában található. Koronczi Endre ötlete, hogy elnevezze ezt a tavat, nem független eddigi munkásságától. A metaforikus megállapításokból építkező projektek természeti környezetbe helyezéséről ismert alkotó a Ploubuter Park nevű projektjének keretében évtizedek óta foglalkozik a tájba épített és a természet erői által életre keltett installációk alkotásával. Építményeit a szél, mint kozmikus lehelet tölti meg lélekkel és bírja mozgásra. A tó felfedezése egy kitüntetett pillanatnak számított a szabadtéri installációk építése során. A páratlan környezet varázsa azonnal kiemelte a helyszínt a közegéből, és legköltőibb kísérletek színterévé tette.

A felfedezett aprócska tó egy rejtett oázis Koronczi számára. Különleges mikroklímája tökéletes környezetet biztosít a lebegő installációk létrehozására. A jellegzetes hajnali köd és a tehenek barátságos társaságára való véletlen rátalálás pedig tovább emeli a hely atmoszféráját. Koronczi már évek óta dolgozik a tó fölött megmozduló hajnali légáramlatokkal, melyek alkalmanként az „AdultusSpiritus” elképzelt faj szemet gyönyörködtető egyedeit hozzák létre. A műveit keretező Ploubuter Park imaginált terei közül most elsőként jelöli meg kiemelt helyszínként a Belsőszusz tavat névadással. A földrajzi névadás egy kitüntetett gesztus a helyszín jelentéktelenségből való kiemelésére, illetve a tiszteletadásra, amelyet a névadó performansz után a helyszínen elhelyezett emléktábla őriz. A mágikus környezet mindig készen áll arra, hogy meglepjen és inspiráljon minket. Minden kis zugban, minden kis eldugott szegletében a szépséget és a sorsszerűséget tárja elénk, ami erősen kapcsolódik Koronczi műalkotásainak szellemiségéhez.

Koronczi Endre a Belsőszusz tó környezetében született munkáit is bemutatja a 2024. február 22-én nyíló önálló kiállításán a Godot Kortárs Művészeti Intézetben, ahol a Belsőszusz tó által is adott kozmikus lehelet is bejárja majd a teret, átalakulva hol sóhajtássá, hol a szellemi munka palotájának évszázados belső légkeringésévé. Koronczi Endre Kérem sóhajtson, Széchényi úr! című kiállítása erős évkezdésnek ígérkezik a kortárs képzőművészeti életben.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés