bezár
 

zene

2023. 11. 09.
Fülei Balázs zongoraművész szólóestje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész szólóestjével folytatódik a jubileumi MVM Koncertek - A Zongora című sorozat november 26-án a Magyar Zene Házában.

A szólóesten Fülei Balázs a 20. század első felének ikonikus darabjait tűzte műsorára: Bartók, Ravel és Gershwin műveivel mutatja meg a zongorahang színárnyalatainak végtelenségét és a három szerző páratlan harmóniai leleményességét.

A koncerten a Rhapsody in Blue Gershwin szóló zongoraátiratában hangzik el. A műsorban szerepel még Maurice Ravel 1905-ben komponált Tükrök című öttételes műve, valamint Bartók Béla nagyszabású zongoraműve, az Improvizációk is.

Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima díjas zongoraművész a hazai és a nemzetközi koncertélet elismert szereplője, repertoárján több mint harminc versenymű szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, világszerte tart mesterkurzusokat. Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, az NCPA Mumbaiban, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével.

Fellépett Európa szinte minden országában, Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Kínában és Vietnámban. Lemezfelvételei közül Christmas with Franz Liszt című szóló albuma 2022-ben elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 42. Nemzetközi Hanglemez Nagydíját. 2023-ban újabb négy albummal jelentkezik. Fülei Balázs a Steinway & Sons zongoragyártól 2020-ban megkapta a kitüntető Steinway Artist címet.

A Zongora-sorozat idei utolsó koncertjén Jevgenyij Koroljov Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című művét adja elő december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés