bezár
 

színház

2023. 11. 10.
Lánglelkű – balett Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi 200 eseménysorozat részeként pénteken mutatja be új, öt fiatal magyar zeneszerzőnek a társulat számára komponált műveire koreografált, Lánglelkű című produkcióját a Szegedi Kortárs Balett a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az együttest alapító Imre Zoltán - aki szerdán lett volna nyolcvanéves - által teremtett hagyományt folytatva törekednek arra, hogy esélyt adjanak a fiatal művészeknek. A Lánglelkű című produkció zenéjét így a társulat felkérésére öt, harmincas éveiben járó magyar komponista írta, ahogy a koreográfiákat is öt fiatal művész készítette.

Szkéné színház

Petőfi Sándor születésének bicentenáriumához csatlakozva nem életének valamely szakaszát mutatják be, vagy valamely színpadi művét táncolják el, de mégis egy olyan produkció születik, melyet áthat a költő szellemisége. Így felkértek öt fiatal zeneszerzőt, hogy egy-egy Petőfi-verset kiindulópontul választva komponáljanak etűdöket a társulat számára.

A zeneművekre Czár Gergely, Szőllősi Krisztina, Kiss Róbert, Tóth Laura, valamint - Juronics Tamás koncepciója alapján - Diletta Ranuzzi és Desirée Bazzani készített koreográfiát.

A rövid, 15 perces művek komoly feladatot jelentenek a táncosoknak, ugyanakkor intenzív élményt nyújtanak majd a közönségnek. A háromfelvonásos est fontos részét jelenti a zene, ezért a látványt meghatározza, hogy a zenekar a színpadon játszik majd. A táncetűdök között pedig Kosztolányi József előadásában elhangzanak a darabok inspirációjául szolgáló Petőfi-versek is.

Gyüdi Sándor, az eseten játszó Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, kortárs kompozíciókat megszólaltató, élőzenés balettelőadás csak a két szegedi társulat együttműködésével született az elmúlt évtizedekben Magyarországon.

Az öt zeneszerző - Lázár Dániel, Molnár Viktor, Szászi Petra, Dobri Dániel és Brandenburg Ádám - szimfonikus zenekarra komponált darabjai igazi balettzenének való, klasszikus zenei művek. Az etűdök között van olyan, amely hagyományos módon szólal meg, de felcsendül különleges hanghatásokat alkalmazó mű és olyan darab is, mely korábbi zenetörténeti korszakokat idéz meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés