bezár
 

építészet

2023. 11. 13.
Építészeti vitasorozatot indít az MMA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
WARchitecture címmel új, építészeti tematikájú vitasorozatot indít november 14-én a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI), amelynek első vendégei Erhardt Gábor és Smiló Dávid építészek lesznek.

Az építészeti tematikájú sorozatot - amelynek a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ első kiállítóhelyeként is ismert Walter Rózsi-villa ad otthont - kettős céllal hívták életre. Egyrészt azért, hogy teret adjon a kortárs magyar építészeket foglalkoztató kérdések kibeszélésére, megvitatására, másrészt pedig, hogy ennek révén egy építészeti szakírói képzést indítsanak útnak.

A szakíróképzés célja, hogy elősegítse az építőművészet fogalomkészletét, sajátos szempontrendszerét ismerő és a kortárs törekvések között is otthonosan mozgó új szakíró-generáció létrejöttét.

A vitasorozat első eseményén, november 14-én 18 órakor Erhardt Gábor és Smiló Dávid építészek mondják el véleményüket Nikos A. Salingaros Az egyre csak épülő disztópia című, nemzetközi vihart kavaró művéről, amely James Stevens Curl angol építészettörténész Making Dystopia című könyvére reflektált.

A program felütéseként először a két neves építész 10-15 perces előadását hallgathatja meg a közönség, a vita e két előadást követően kezdődik.

Az est arra buzdítja az építészet iránt érdeklődő szakmai közönséget - fiatal építészeket, történészeket, irodalmárokat -, hogy írjanak egy-egy rövid cikket a vitáról, beépítve saját gondolataikat is. A beérkezett művekről a szerzők a későbbiekben neves építőművészekkel, építészetkritikusokkal beszélgetnek egy zártkörű alkalom során.

A közlemény szerint Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész, 2001 óta tagja az AXIS Építész Irodának önálló építész-tervezőként. Tervezési munkáinak többsége Tokaj-Hegyaljához kötődik, ahol 2017 óta három település - Abaújszántó, Erdőbénye és Tállya - főépítészi feladatait is ellátja. Megbízásai a belsőépítészeti átalakításoktól borászatok és kisebb középületek tervezésén át a műemléki rekonstrukciókig terjednek. A tervezési praxis mellett folyamatosan kutatja a borvidék épített örökségét, rendszeresen publikál a témában, illetve településismereti sétákat vezet a fontosabb rendezvényeken.

A másik előadó, Smiló Dávid építész számos építészeti workshop, szimpózium, konferencia szervezője és előadója, írásai több magazinban és folyóiratban is megjelentek. 2016-ban társalapítója volt a Paradigma Ariadné építészirodának. "Az iroda különleges építészeti megoldásokat és építészetelméleti megközelítéseket alkalmaz tervezési gyakorlatában, amelyre jellemző az esztétika innovatív megközelítése" - olvasható a tájékoztatásban, amely szerint mindkét előadó az MMA művészeti ösztöndíjasa volt.

A WARchitecture - Építészeti vitaest a későbbiekben kéthavi rendszerességgel jelentkezik majd. A programsorozat során olyan témák kerülnek terítékre, mint például, hogy mitől "modern" egy épület, milyen értelemben lehet ma nemzeti építészetről beszélni, hogyan kapcsolódhat a modernitás a hely szelleméhez, vagy hogy mi lehet a mesterséges intelligencia szerepe a jövő építészetében.

Az est házigazdája és moderátora Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tehetnek meg az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Dev Patel: A Majomember
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés