bezár
 

art&design

2023. 11. 24.
Bokor Miklós kiállítás a Nemes Galériában
A Nemes Galéria Reflexiók című tárlata csütörtökön nyílik Budapesten
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Hosszú évtizedek után ismét láthatók lesznek Magyarországon Bokor Miklós (1927-2019) Munkácsy-díjas festőművész alkotásai. A Nemes Galéria Reflexiók című tárlata csütörtökön nyílik Budapesten.

Bokor Miklós főként Franciaországban élt és alkotott. Franciaországban a 20. század egyik legkiválóbb művészeként tartják számon, munkái szerepelnek a Pompidou Központ gyűjteményében is - tájékoztatta a Nemes Galéria az MTI-t csütörtökön. A holokausztot túlélő művésztől jelenleg egy nagyszabású tárlat részeként a lyoni Musée des Beaux Arts-ban láthatók képek, ezzel egyidőben nyílik a magyarországi kiállítása.

A közleményben kiemelik: Bokor Miklós érzékeny absztrahált festményein tájak- és önreflexiók jelennek meg. Ábrázolásai egyszerre mélyrehatóan drámaiak és légiesen könnyedek. A koncentrációs táborokban megélt szenvedés rétegről rétegre épül bele munkáiba. (...) Képein a külső táj meditatív szépsége az ember hiányának feszültségével a művész egyedi formanyelvén keresztül elevenedik meg. Alkotásai nem elfedik a szenvedést, hanem tragédiájának emlékei mellett a villanásnyi szépséggel együtt mutatják meg azt - olvasható a tájékoztatóban.

Bokor Miklós eredetileg biológusnak készült. Tehetsége már egészen fiatalon megmutatkozott, azonban a koncentrációs táborok megélt borzalmait követően fordult csak hivatásszerűen az alkotás felé. Természet iránti szeretete nem múlt el nyomtalanul, és ez a december 20-ig nyitva tartó budapesti kiállítás magját képező alkotói periódus képtémáinak kiindulópontja is - áll a közleményben.

A kép forrása: artportal.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
Aknay János képei a szentendrei Skanzen Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
John a Latinovitsban
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés