bezár
 

zene

2023. 11. 24.
Decemberben rendezik meg a holland jazz hosszú hétvégéjét
december 7. és 9. között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A holland jazz vibráló világát hozza el ismét az Opus Jazz Clubba a Dutch Focus, a Budapest Music Center (BMC) és a Holland Királyság Nagykövetségének közös minifesztiválja.

A BMC csütörtöki közleménye szerint december 7. és 9. között érkezik Budapestre a 81 éves doboslegenda, Han Bennink triója, a 20. századi nagy zeneszerzők alkotásaiból inspirációt merítő Bonsai Panda és az elektroakusztikus műfajban alkotó Fenix is.

Han Bennink, az Instant Composers Pool társalapítója 55 évet átfogó karrierje során több zenekarral is játszott, a jazz olyan kiemelkedő zenészeit is beleértve, mint Sonny Rollins vagy Wes Montgomery - olvasható az összegzésben. Mint írják, a gyerektriónak becézett zenekarát Reinier Baas és Ben Van Gelder társaságában alapította, akik az amszterdami színtér meghatározó zenészegyéniségeivé váltak időközben. A Dutch Focus minifesztivál december 7-i nyitókoncertjén nagyban építenek majd Thelonious Monk örökségére.

A Bonsai Panda az ifjú holland gitárművész, Jelle Roozenburg és Louk Boudesteijn harsonaművész együttműködéséből született. Megmerítkeztek a blues és a jazz világában, majd kompozícióikat megspékelték 20. századi zeneszerzők, köztük Sztravinszkij, Sosztakovics és Messiaen ihlető hatásával - olvasható a közleményben.

Mint írják, hozzájuk szegődött a fúvós David Kweksilber, a szaxofonos Jesse Schilderink és Jimmi Jo Hueting dobos is. A december 8-án hallható zenekar tagjai nemcsak egy-egy hangszer mesterei, hanem meglepetésszerűen váltogatják is azokat, ami még tágabb hangzáslehetőségeket nyit meg a Bonsai Panda előtt.

A tájékoztatás szerint a Dutch Focus fesztivált december 9-én a Fenix kvartett zárja, melynek folyton változó elektroakusztikus hangzásvilágát ambient szintetizátorhangok, játékos dallamok és nyers groove-ok formálják. Az együttest az improvizáció jellemzi, inspirációikat Flying Lotus, Donny McCaslin és Avishai Cohen világából merítették.

A kvartettet Kika Sprangers, Robert Koemans, William Barret és Willem Romers személyében négy fiatal zenész-zeneszerző alkotja, akik zenekarvezetőként és közreműködőként egyaránt többször megjárták Hollandia jazz világának legjelentősebb helyszíneit, köztük a North Sea Jazz Festival és a Bimhuis színpadát - áll az összegzésben.

Kép forrása: bmc.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés