bezár
 

art&design

2024. 02. 15.
Jön a Róma-Budapest kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, művészeti szenzációkat felvonultató kiállítását. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma-Budapest összművészeti tárlatot.  

Többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János műveit is felvonultatja az a hiánypótló kiállítás, amely február 22-én nyílik meg a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában. A Róma-Budapest tárlat és a hozzá kapcsolódó művészeti kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait.

Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé” - mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze. „Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával” - tette hozzá Kelen Anna.

A kiállítás premierjén egy új tanulmánykötetet is bemutatnak, amelyet Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál írt.  A tipográfia - stílusosan - olasz betűtervező munkája.

A non-profit kiállításon közel száz műtárgyat láthatnak az érdeklődők a magyar alkotók színe-javától. Magángyűjteményekből, közintézményekből kérték kölcsön ezeket az alkotásokat a szervezők, hogy erre a limitált időszakra összeálljon a tematikájában és választékában is egyedülálló program. A Róma-Budapest tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az örök városról és a magyar-itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél. 

A Róma-Budapest kiállítás február 22-én nyílik meg a Virág Judit Galériában (Budapest, Falk Miksa utca 30.) és március 28-án zárja kapuit. A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető, a tárlatvezetésekről a galéria honlapján és közösségi média felületein lehet tájékozódni.

Borítókép: Aba-Novák Vilmos: Kikötő, 1930, Virág Judit Galéria

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés