bezár
 

art&design

2024. 01. 25.
Vera Molnar kiállítással indul a Ludwig Múzeum idei programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 nemrég elhunyt, nemzetközi hírű magyar-francia képzőművész, Vera Molnar előtt tisztelgő kiállítással indul februártól a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum éves programja, amelyben többek között a kádári kockaházakat és a tajvani kortárs művészetet bemutató tárlatok is szerepelnek.

A Ludwig Múzeum 2023-ban 7 kiállításon és a kapcsolódó 500 programon csaknem 96 ezer látogatót fogadott, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig 108 csoport vett részt összesen mintegy 3300 fővel - mondta el az intézmény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató.

Mint emlékeztetett, a múzeum egy-egy aktuális kerettéma köré szervezi éves programját és tevékenységét, idén ezért olyan kiállításokkal jelentkezik, amelyek a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait tárják fel más művészeti ágakkal és diszciplínákkal.
 A Ludwig ugyanakkor továbbra is komoly hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű közösségek megszólítására és a látogatók bevonására új, interaktív eszközökkel - fűzte hozzá.

Fabényi Julia az idei év első kiemelt eseményeként az A la recherche de Vera Molnar című kiállításról szólt: a február 10-én nyíló tárlat áttekintést nyújt a nemrég elhunyt művész pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal egyedi reflexiókkal tiszteleg előtte.

Vera Molnar 1947-től haláláig Franciaországban élt és alkotott. 1968-tól az elsők között hozott létre műalkotást valódi számítógép segítségével, és máig világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként tartják számon. A két részből álló kiállítás egyik fele áttekinti Vera Molnar pályájának meghatározó fejezeteit, a kiállítótér másik felében pedig elsőként mutatkozik be az a csoportos, nemzetközi kiállítási anyag, amely elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.
    Áprilisban a Bartók Tavasz keretében lesz látható a sokoldalú német jazzmuzsikus és fotográfus, Till Brönner legfrissebb fotóprojektje, az Identitás - Európai táj, amellyel először a Ludwig Múzeumban találkozhat a közönség.

A szocializmus jellegzetes kockaházait állítja középpontba májustól a Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című tárlat, amely változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, hatását a magyarországi vizualitás történetében.

Szeptemberben nyílik a Fordított tárgyak című, nemzetközi válogatás. A kiállítás arra az utóbbi másfél évtizedben a kortárs művészetben megfigyelhető tendenciára reflektál, melynek lényege, hogy egyre több hagyományos kézműves technikával készült mű jelenik meg a kiállításokon. A tárlat egymással párhuzamosan mutat be képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kontextusban keletkezett tárgyakat.

A Vihar előtt - Tajvan, múlt és jövő határán című kiállítás az aktuális tendenciákra és azokra a művekre fektet kiemelt hangsúlyt, amelyek bemutatják Tajvan tudományos és technológiai fejlődését, valamint azt a történelmi és társadalmi-politikai hátteret, amely sajátos identitását és dinamikus társadalmát formálta.

A Gyakran ismételt kérdések - GY.Í.K./FAQ múzeumpedagógiai kiállítás ötletét a kortárs művészettel kapcsolatban megfogalmazott, gyakorta ismétlődő kérdések adták. A novembertől látható módszertani tárlat célja, hogy elősegítse és támogassa a művészet befogadását.
    A 2024 végéig meghosszabbított, Időgép című gyűjteményi kiállítás a múzeumi szakemberek, digitális élményfejlesztők és kortárs képzőművészek együttműködésén keresztül arra tesz kísérletet, hogy kibővítse a kortárs művészet befogadásának eszköztárát a személyre szabott múzeumi látogatói élménnyel. Ennek eredményeképp mobiltelefonról elérhető, interaktív kiállítási mikroszájt, adatvizualizáció és mesterséges intelligencián alapuló chatbot várja a látogatókat.

Az idei Velencei Biennále magyar pavilonjában Nemes Márton Techno zen című, multimédiás, több érzékszervre egyszerre ható, a színeket középpontba helyező, összművészeti alkotása lesz látható, mely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a techno szubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épít. A hagyományoknak megfelelően a velencei kiállítás anyaga a biennálét követően Ludwig Múzeumban is látható lesz, ezúttal bővített formában.

A Ludwig Múzeum Brüsszelben is bemutatkozik idén, a Magyar Kulturális Intézetben a BarabásiLab: A magyar tudomány adatszobra, valamint a Vigyázat, törékeny című kiállítások lesznek láthatók, kapcsolódva a soros magyar EU-elnökség programjához - mutatta be az idei programot Fabényi Julia.

Fotó: Ludwig Múzeum hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés