bezár
 

színház

2024. 01. 26.
Kortárs magyar komédia ősbemutatóját tartják Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fábián Péter Gazdálkodj okosan című kortárs magyar komédiájának ősbemutatóját tartják március 8-án a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházban.

A színház szerdai közleménye szerint a hathetes próbafolyamat kezdetén az előadást rendezőként is jegyző Fábián Péter úgy fogalmazott, "annyira friss a darab, hogy még születik a szövegkönyv". Fábián Péter szerint az ilyen munkafolyamat nagyszerű alkalmat teremt arra, hogy együtt gondolkodjon a csapat, igazán személyessé váljon a történet.

Szkéné színház

Mint a közleményből kiderül, a Gazdálkodj okosan című darabot az a tény ihlette, hogy az Európai Unióban 2015 és 2022 között Magyarországon nőttek legnagyobb ütemben a lakásárak.

Az előadás célja, hogy a hazai ingatlanvásárlással kapcsolatos nehézségekre reflektáljon, a rendező és a színészek saját élményein keresztül pedig minél árnyaltabb képet adjon a lehetőségekről, mindezt sok humorral fűszerezve, magukon - és magunkon - nevetve.

A készülő produkció története szerint Emőke (Sziládi Hajna) és Tamás (Krausz Gergő) öt éve együtt vannak, szűk albérletekben húzták meg magukat, de túl a harmincon elérkezettnek látják az időt életük eddigi legnagyobb dobására: saját lakást akarnak vásárolni, ahol végre elkezdhetik a nagybetűs életet.  Szerencsétlenségükre azonban éppen a leghorrorisztikusabb ingatlanárakkal találják szembe magukat.

Amikor már minden fészekrakó reményük elfogyna, az albérletük padlásán rábukkannak egy rejtélyes társasjátékra, amely különös varázserővel rendelkezik. Már csak egy kis szerencsére van szükségük, és övék lehet álmaik otthona - írják a darabról, amelyet a nagy sikerű Jumanji című film is inspirált.

A Gazdálkodj okosan! társasjátékban leginkább a szerencsén múlik a győzelem vagy a vereség, leég-e a ház, elmegy-e nyaralni a család vagy éppen kap-e hitelt a banktól. Kevés benne a döntési lehetőség, ezáltal a résztvevők pont úgy vannak kiszolgáltatva a játékszabályoknak, mint a társadalmi körülményeknek - olvasható a közleményben.

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon
Holt költők társasága az Átriumban

Más művészeti ágakról

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés