bezár
 

zene

2024. 01. 27.
pion x krizso – sick-hop söpör végig a sötét magyar vidéken
Készül az első közös album, már több mint a fele meg is jelent!
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
pion x krizso – sick-hop söpör végig a sötét magyar vidéken A pion x krizso friss zenei formáció: első közös albumuk a Népi líra címet kapta, és hét szám pontosan egy hónappal ezelőtt, tavaly karácsonykor a semmiből már meg is jelent. Szilveszterkor aztán kiderült, hogy a megjelenéseknek nincs vége. A kislemeznek látszó anyag április végéig nagylemezzé bővül – közölte a formáció a prae.hu művészeti portállal.

A kéttagú formációban pion (Pion István költő, slammer, újságíró) hozza a szöveget, krizso (Vranik Krisztián zeneszerző, zenei producer) a zenét, a kettő pedig közös ízlésük mentén találkozik. Első megjelenésük rögtön egy kislemez formájába öntött fél nagylemez (az "A oldal"), amely 2023 karácsonyán, december 24-én vált nyilvánossá hét számmal.

pion x krizso

Az eddig közreadott 18 perces anyag már most kemény utazás, a modern népi líra lüktető szövegvilága egy elég sötét magyar vidéken vezet körbe, amit 21. századi városok árnyéka fed, zaja pedig a falvakban visszhangzik. A sick-hop zenei konstrukció ennek megfelelően töredezett, mégis egybehangzó élményt nyújt, köszönhetően az absztrakt hip-hop, a jazz, a népzene, a trip-hop és a drum-and-bass elegyének.
 
A Népi líra tehát konceptlemez, ami április végéig még minden hónapban új megjelenéseket tartogat: az album B oldaláról a nagy csomag karácsonyi meglepetéssel szemben már egyesével és/vagy kis csomagokban jelennek meg a trackek, a B oldal első száma éppen 2023 utolsó napján látott napvilágot.

A megjelent számok már elérhetők a nagyobb zenei streamingplatformokon is.

Képek forrása: Fejér Johanna

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés