bezár
 

film

2024. 02. 20.
Pasolini retrospektív vetítéssorozat az Art+ Cinemában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pasolini retrospektív vetítéssorozat az Art+ Cinemában Pier Paolo Pasolini író, rendező születésének évfordulójához kapcsolódva február 29-től négy napon át retrospektív vetítéssorozatot tartanak az Art+ Cinemában, ahol a rendező fontos filmjeit láthatja a közönség.

Február 29-én Pasolini utolsó filmjével, a Salo, avagy Szodoma 120 napja című darabbal indul a vetítéssorozat, majd a Dekameron, a Canterbury mesék, végül március 3.-án Az Ezeregyéjszaka virágai lesz látható - áll a szervezők MTI-nek küldött hétfői közleményében.

Az Élet trilógiája Pier Paolo Pasolini 1970 és 1974 között forgatott három filmje - a Dekameron, a Canterbury mesék és Az Ezeregyéjszaka virágai - összefoglaló címe. Mindhárom alkotás a középkorban keletkezett klasszikus mese- vagy novellagyűjteményeken alapul. Az olasz cenzúra a Dekameront és a Canterbury meséket egy időre be is tiltotta. A trilógia zenei konzultánsa Ennio Morricone volt. A filmek erőteljes atmoszférája jelentős részben az autentikus forgatási helyszíneknek és a jórészt amatőr szereplőknek köszönhető - olvasható a közleményben.

A Giovanni Boccaccio novellagyűjteménye alapján, olasz-francia-NSZK koprodukcióban készült Dekameron az 1971-es Berlinalén Ezüst Medve-díjat kapott, a Geoffrey Chaucer történetein alapuló, olasz-francia koprodukcióban forgatott Canterbury mesék pedig a következő évben Arany Medve-díjat nyert. Az Ezeregyéjszaka meséi alapján készült olasz-francia játékfilm az 1974-es cannes-i filmfesztiválon nyerte el a zsűri különdíját. Érdekesség, hogy Pasolini maga játssza a Canterbury mesékben Chaucer-t, valamint Giottót.

A Salo, avagy Szodoma 120 napja című film egy úgynevezett antitrilógia első fejezeteként készült el, de a rendező tragikus halála miatt folytatása már nem lett - írták a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés